Indringend portret van sterke tulpenfamilie Schouten

Familie Schouten uit Andijk heeft een zware tijd achter de rug. Uitbreiding van het Noord-Hollandse bollenbedrijf, schaatsen in de wereldtop en de zorg voor hun vrouw en moeder die getroffen werd door een hersenbloeding.

Indringend+portret+van+sterke+tulpenfamilie+Schouten
© EO

De genoemde gebeurtenissen trokken een grote wissel op het gezin. Regisseur Barbara Makkinga maakte er een documentaire over die 7 juni op televisie te zien is bij de EO. De documentaire 'Het leven gaat niet altijd over tulpen' is een indringend portret van een sterke familie.

Moeder Jolanda Schouten was de drijvende kracht van het bollenbedrijf in Andijk dat ze samen met haar man Klaas en zonen Simon en Klaas runde. Maar ook van het gezin, waarvan dochter Irene en zoon Simon op topniveau schaatsen. Dat betekende veel kilometers maken en schaatsbanen bezoeken in binnen- en buitenland. Aan die vanzelfsprekendheid kwam abrupt een eind toen ze in november 2016 werd getroffen door een hersenbloeding.

Makkinga volgde het gezin, dat ineens werd geconfronteerd met de mantelzorg voor hun vrouw en moeder, twee jaar lang. De documentaire heeft verschillende verhaallijnen: de mantelzorg voor Jolanda, de schaatscarrière van Irene en Simon en de ontwikkeling van het bollenbedrijf Bloomore. De opnames zijn een jaar geleden afgerond.

Onze kinderen hebben altijd de kans gekregen te doen waar ze goed in zijn

Klaas Schouten, bollenteler in Andijk

Vertraging

Op het bedrijf Bloomore zitten vader Klaas en zonen Simon (30) en Klaas jr (26) nu net tussen twee piekperiodes in. Het broeien van de tulpen is klaar en de oogst van de pioenrozen laat nog even op zich wachten door het koude weer. Daardoor loopt ook de bolgroei en dus de oogst van de tulpenbollen vertraging op. Voor de prijsvorming is koud weer echter juist goed, stellen de telers. 'En vorig jaar waren we 's avonds en 's nachts hartstikke druk met spuiten en beregenen', zegt Simon.


Klaas, Simon en Klaas sr. (vlnr) inspecteren de tulpen die nog gekopt moeten worden.
Klaas, Simon en Klaas sr. (vlnr) inspecteren de tulpen die nog gekopt moeten worden. © Ida Hylkema

Het bedrijf heeft 80 hectare tulpen op landerijen in West-Friesland en in Lemmer, Noordoostpolder, Flevoland en Zeeland. Deze worden gebroeid in de kas en de bedrijfshal die vorig jaar is gebouwd. Met de nieuwbouw werd de capaciteit verhoogd van 20 naar 55 miljoen bollen.

'We broeien van januari tot medio mei en leveren alles aan de retail', geeft hij aan. Het bedrijf heeft zeven vaste medewerkers in dienst en vijftig tot zestig seizoensarbeiders in de piekperiodes in de broeierij en het pellen van de bollen.


Familie gevolgd in voor- en tegenspoed

Voor de documentaire 'Het leven gaat niet altijd over tulpen' volgden regisseur Barbara Makkinga en haar filmploeg twee jaar lang van dichtbij familie Schouten, in voor- en tegenspoed. Daarnaast komt de ontwikkeling van het internationale bollenbedrijf goed in beeld. De documentaire kan hier worden bekeken.

De nieuwbouw vergde een investering van rond de 10 miljoen euro. Enorme bedragen voor jonge ondernemers, realiseert de familie zich. 'Ik heb er wel een nachtje wakker van gelegen', erkent Simon. 'Mijn vrienden met een kantoorbaan hebben geen idee', lacht Klaas jr. Met de investering bouwen ze aan een toekomst, maar ze realiseren zich ook dat ze de basis te danken hebben aan hun ouders. 'Er wordt ons een kans geboden en die pakken we', zegt Simon.

'Wij als ouders hebben onze kinderen altijd de kans gegeven om te doen waar ze goed in zijn. Dus kregen ze ook de ruimte om topsport te bedrijven. Vroeger kon dat niet, dan moest je meewerken op het bedrijf', zegt hun vader. Simon heeft besloten zijn schaatscarrière te stoppen om zich zo volledig te kunnen richten op het bedrijf.


Familieberaad

De overdracht van het bedrijf aan de jongere generatie en de ambities van de opvolgers komen ook naar voren in de documentaire. De filmploeg is aanwezig bij het familieberaad, waarin de beide zonen aangeven fors te willen investeren in het bedrijf. De zussen laten daarop weten ook recht te hebben op een aandeel. En terecht, vinden de mannen.

'Het is de wens van mijn vader dat het bedrijf eerlijk wordt verdeeld over de kinderen', verzekert Simon. 'Onze zus Catherine steekt veel tijd in de verzorging van onze moeder, zodat wij meer tijd in het bedrijf kunnen stoppen. Dat heeft ook zijn waarde en daar moet je als familie uit zien te komen.'

Zorgen dat de familiebanden goed zijn, dat komt regelmatig in het gesprek terug. 'Je moet blij zijn met een grote, hechte familie. Mijn vader en moeder komen beide uit een gezin met twaalf kinderen en mijn moeder krijgt iedere dag visite. Je kunt merken dat ze door die prikkels vooruitgaat', licht Kaas jr toe. 'Toen er vanwege de corona geen bezoek meer mocht komen, ging ze weer achteruit. Wij willen met de documentaire ook laten zien wat de kracht van familie kan zijn.'

'Het bedrijf is belangrijk, maar het leven eromheen is veel belangrijker', vult zijn broer aan. Vader Klaas beaamt dat. 'Je leert enorm relativeren', zegt hij. 'Toen er door een spuitongeluk 10 hectare bollen in waarde daalde, was dat natuurlijk enorm balen. Maar om geld mag je nooit huilen. De zon komt weer op en je moet weer verder. Een hechte familie en gezondheid is veel belangrijker. Maar dat is helaas niet te koop.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer