Wereldvoedselprijs voor groentezaadman

Het duurde 34 jaar voor Nederland aan de beurt was, maar Simon Groot heeft afgelopen week de World Food Prize gewonnen. Hij won deze vanwege zijn grote inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan zestig landen via veredeling een beter economisch perspectief te bieden.

Wereldvoedselprijs+voor+groentezaadman
© Elli Ruijter-Masteling

De inmiddels 82-jarige plantenveteraan richtte in 1982 met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen het bedrijf East-West Seed op. Doel was om betere groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt.

Het duo concentreerde zich vooral op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen. Daardoor namen de opbrengsten aanzienlijk toe. Dankzij deze betere zaden steeg het inkomen van boeren en werden meer groenten verbouwd. Lokale consumenten kregen zo meer toegang tot gezonde voeding met meer nutriënten.

Opleidingen

Ook leidt het bedrijf jaarlijks tienduizenden boeren op. East-West Seed helpt ze hun opbrengst en inkomen te maximaliseren, door betere kennis van de plantaardige productie over te dragen. Met teelttechnieken die beter zijn voor boer en milieu.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs – ook wel de Nobelprijs voor Voeding en Landbouw genoemd – voor al deze prestaties, werd niet door de minsten bekendgemaakt. Dat gebeurde in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken door secretary of state Mike Pompeo en president Kenneth Quinn van de World Food Prize Foundation.

Kwart miljoen dollar

'Net als de grondlegger van de groene revolutie, Dr. Norman Borlaug, heeft Simon Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld', stelt Quinn. 'Voor deze buitengewone prestatie verdient hij de World Food Prize 2019.' Aan de toekenning is een geldbedrag van een kwart miljoen dollar verbonden.

De gelauwerde veredelaar is enorm vereerd met de prijs, maar alle media-aandacht die volgde liet zijn sporen na. De hoogbejaarde laat via dochter en woordvoerder Maaike Groot aan Nieuwe Oogst weten dat het geplande interview met ons vakblad helaas iets te veel van het goede is.

Eredoctoraat

'Mijn vader rust nu uit en vliegt binnenkort naar Bangkok, als zijn gezondheid het toelaat. Daar zal hij nog een eredoctoraat ontvangen.' Eerder liet Simon Groot weten de toekenning van de Wereldvoedselprijs aan een groentezaadman geweldig te vinden. 'Kleinschalige groenteteelt is een goede manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te creëren en tegelijkertijd de voeding te verbeteren.'

Hij vindt dat het samengaan van moderne wetenschap met een lange traditie van Nederlands vakmanschap op het gebied van zaadveredeling in de afgelopen veertig jaar sterk heeft bijgedragen aan de groei van de groenteteeltsector in tropisch Azië. 'Nu is het de beurt aan Afrika', klinkt het ferm. 'Waar zaden en kennis opnieuw de sleutel vormen voor de volgende generatie boeren.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer