Wereldvoedselprijzen+steeds+hoger%2C+vooral+zuivel
Nieuws
© Twan Wiermans

Wereldvoedselprijzen steeds hoger, vooral zuivel

De voedselprijzen zijn wereldwijd voor de tiende opeenvolgende maand gestegen en bereikten het hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar. De meest opvallende prijsstijgingen doen zich voor bij plantaardige olie en zuivelproducten. Dat maakte de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties bekend.

De FAO-prijsindex, die de maandelijkse prijsveranderingen meet van granen, oliehoudende zaden, zuivelproducten, vlees en suiker, steeg in maart 2,4 punten naar 118,5 punten. De index bereikte het hoogste niveau sinds juli 2014. De prijsontwikkeling varieert per soort grondstof. De stijging van de algemene prijsindex werd vooral aangedreven door die van plantaardige olie. Die steeg maar liefst 8 procent tot een hoogste punt in bijna tien jaar.

De FAO zei ook dat de eerder gedane voorspelling voor een recordgraanoogst geldig blijft. Wel werd eraan toegevoegd dat voorlopige gegevens zelfs wijzen op een verdere toename van de productie dit jaar, ook in de Europese Unie. De FAO-prijsindex voor granen daalde in maart 1,8 procent, maar is nog steeds 26,5 procent hoger dan een jaar geleden.

De FAO-zuivelprijsindex steeg 3,9 procent, waarbij de boterprijzen stegen als gevolg van een aantal aanbodbeperkingen in Europa. De prijzen van melkpoeder zijn ook gestegen als gevolg van de dalende productie in Oceanië en de schaarse beschikbaarheid van zeecontainers in Europa en Noord-Amerika. De stijgende Chinese import deed ook een duit in het zakje.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer