CO2-opslag belet duurzamere kas

De glastuinbouw vreest dat de miljardensubsidie van de overheid voor de opslag van CO2 onder de Noordzee de verduurzaming van de sector dwarsboomt. De beschikbaarheid van externe CO2 komt erdoor in het geding.

CO2%2Dopslag+belet+duurzamere+kas
© Thierry Schut

Alexander Formsma, beleidsspecialist energie en klimaat bij Glastuinbouw Nederland, zegt dat de toekenning een tweede grote tegenslag dreigt te worden op weg naar een duurzame sector. De verhoging van de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) was de eerste.

Omdat opslag van CO2 goedkoper is dan levering aan de glastuinbouw, dreigt de sector de dupe te worden. De kans is groot dat hierdoor niet meer genoeg CO2 beschikbaar is, terwijl deze externe CO2 nodig is om aan klimaatdoelstellingen te voldoen.


Gevolgen voor geothermie

Verder wijst Formsma erop dat de steun voor de opslag gevolgen zal hebben voor bijvoorbeeld geothermie. Voor minder efficiënte projecten waarmee de uitstoot van CO2 wordt gereduceerd, blijft minder SDE++-subsidie over, legt hij uit.

Vier bedrijven in Rotterdam krijgen zo'n 2 miljard euro uit deze subsidiepot, waarmee zij CO2 afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. Deze methode staat bekend als carbon capture and storage (CCS). Het kwartet is Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products. Vanaf 2024 willen zij jaarlijks op deze wijze 2,5 megaton CO2 afvoeren.


Woordvoerder Robert Jan Pabon van Organic CO2 for Assimilation by Plants (Ocap), leverancier van CO2 aan de glastuinbouw, deelt de zorg van Glastuinbouw Nederland of er wel genoeg CO2 voor de sector overblijft. 'Daarvoor is nog niets geregeld', zegt hij.


Behoefte van 2 megaton

De glastuinbouw neemt op dit moment een volume af van ruim 0,5 megaton CO2. De totale behoefte om te verduurzamen is 2 megaton. Ocap neemt de CO2 af van Alco en Shell. 'Voor Shell wordt het veel aantrekkelijker om te leveren voor CCS', spreekt Pabon zijn zorg uit. Hij wijst erop dat de industrie subsidie krijgt om haar afval onder het tapijt te vegen, terwijl de glastuinbouw het goed kan hergebruiken.

Bij een tekort aan externe CO2 zijn telers genoodzaakt vaker hun warmtekrachtkoppelingen in te zetten, waarmee ze eigen CO2 opwekken. Maar dit kost gas en blokkeert de energietransitie in de glastuinbouw met bijvoorbeeld geothermie, restwarmte en stroom.

De Tweede Kamer heeft via een motie deze problematiek al in een eerder stadium aangekaart, evenals Glastuinbouw Nederland bij diverse ministeries. Desondanks is er nog geen uitkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer