Markt loopt warm voor koolstofboeren

CO2-certificaten van Nederlandse boeren zijn in trek bij mkb's die daarmee hun uitstoot willen compenseren. Maar het aanbod vanuit de land- en tuinbouw blijft achter bij de vraag.

Markt+loopt+warm+voor+koolstofboeren
© Koos van der Spek

Carbon farming, ofwel koolstofboeren, is een van de speerpunten in de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans die er, naast de klimaatwinst, een nieuw verdienmodel voor agrarisch ondernemers in ziet. Zijn beleid is gericht op het faciliteren van boeren en tuinders die aan de slag willen met koolstofvastlegging.

De certificaten die boeren verdienen met het vastleggen van CO2 in de bodem of het reduceren van emissies uit veenweiden gaan nu al grif van de hand, meldt Stichting Nationale Koolstofmarkt. Vanuit mkb's is er veel interesse om via dergelijke lokale carboninitiatieven de eigen uitstoot te compenseren.


Onlangs sloot de producent van Bruynzeel Keukens daarvoor een overeenkomst met twee boeren in de omgeving van de fabriek in Bergen op Zoom. Na een eerste pilotproject is ook het Friese Valuta voor Veen aan het opschalen. Maar het aanbod van Nederlandse certificaten is nog klein, waardoor partijen deze in het buitenland aanschaffen.

Marjon Krol, die als projectleider bij ZLTO betrokken is bij pilots met koolstofboeren, verwacht dat meer nieuwe Nederlandse initiatieven op de markt zullen komen. Haar ervaring is dat agrarisch ondernemers niet alleen voor extra inkomen met carbon farming starten. 'Boeren kijken vooral naar de voordelen voor de eigen bedrijfsvoering, zoals verbetering van de bodemstructuur en -vruchtbaarheid.'


Nederland ongeschikt

Voor het op grote schaal vastleggen van koolstof in landbouwbodems acht Timmermans Nederland niet geschikt. Dit liet hij deze week weten tijdens een door LTO georganiseerd webinar. De Eurocommissaris noemde de hoge grondprijzen en opbrengsten in ons land een belemmering. De prijs die nu voor CO2-certificaten wordt betaald is onvoldoende om dat te compenseren.

Volgens Timmermans is grootschalige vernatting van landbouwgronden in Nederland niet mogelijk, vanwege de beperkte ruimte. Daarbij komt dat de Nederlandse landbouwbodems nog relatief rijk aan organische stof zijn. De meeste klimaatwinst valt te behalen in verarmde gronden elders in Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer