Ocap neemt CO2-leiding PrimA4a in gebruik

Ocap heeft de nieuwe CO2-leiding naar het Noord-Hollandse tuinbouwgebied PrimA4a donderdag in bedrijf genomen. De eerste kassen in het gebied in gemeente Haarlemmermeer zijn op de leiding aangesloten.

Ocap+neemt+CO2%2Dleiding+PrimA4a+in+gebruik
© George Hoeberechts

De aangesloten kassen kunnen stoppen met het verstoken van aardgas om aan de noodzakelijke CO2 te komen, aldus Ocap. In plaats daarvan kunnen ze CO2 die is afgevangen bij de industrie in het Rotterdamse havengebied hergebruiken. De tuinders in het gebied realiseren hierdoor op termijn een reductie van ruim 20 kiloton CO2 uitstoot per jaar en besparen ze de stook van ongeveer 12 miljoen kubieke meter aardgas.

Vanwege de milieuvoordelen stelden provincie Noord-Holland en gemeente Haarlemmermeer een subsidie van respectievelijk 4 en ruim 3 miljoen euro beschikbaar. De provinciale subsidie is zowel voor de nu gerealiseerde leiding als voor de verlenging ervan naar het tuinbouwgebied Aalsmeer. Die verlenging zal naar verwachting volgend jaar klaar zijn.


De uitbreiding van de levering door Ocap naar PrimA4a is mogelijk dankzij Shell en Alco die meer CO2 afvangen en aan Ocap leveren. Ocap levert de CO2 aan ondernemers in de glastuinbouw. Dit jaar ligt de totale levering op een kleine 600.000 ton CO2.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer