Glastuinbouw%2C+Shell+en+OCAP+luiden+noodklok+CO2%2Dvoorziening
Nieuws
© Thierry Schut

Glastuinbouw, Shell en OCAP luiden noodklok CO2-voorziening

Glastuinbouw Nederland, Shell en OCAP hebben het kabinet in een brandbrief opgeroepen snel helderheid te verschaffen over de te lage CO2-voorziening van de industrie aan de sector. Hierdoor loopt de energietransitie daar vast.

Het overheidsbeleid rond het Klimaatakkoord dreigt momenteel averechts uit te pakken, omdat telers de WKK's en ketels op hun bedrijf weer vaker inzetten als enige betrouwbare alternatief om de benodigde CO2 veilig te stellen.

Hierdoor wordt de energietransitie in de sector - geothermie, restwarmte, energiebesparing, elektrificatie – geblokkeerd, laten initiatiefnemers Glastuinbouw Nederland, Shell en OCAP (Organic CO2 for Assimilation by Plants; CO2 leverancier voor glastuinbouwsector, red.) weten.


CO2-levering in gevaar

De organisaties hebben het kabinet in een brandbrief opgeroepen snel helderheid te verschaffen, omdat de verduurzaming van de glastuinbouw anders in het geding komt. De bestaande CO2-levering dreigt te halveren en lopende fossielvrije initiatieven worden noodgedwongen gestaakt.


Ondanks een Kamermotie en intensief overleg met de ministeries van LNV en EKZ in de afgelopen periode, is er nog geen uitkomst die het probleem voor de glastuinbouwsector oplost.

In het Klimaatakkoord, vastgesteld door het kabinet, is afgesproken dat ondergrondse CO2-opslag (CCS) geen belemmering wordt voor CO2-toepassing in de glastuinbouwsector. Deze onomkeerbare situatie dreigt nu echter toch te ontstaan, stelt Glastuinbouw Nederland.


Deadline 1 juni nadert

Grote industriële partijen maken nu definitieve keuzes voor toepassing van CCS, het langdurig opslaan van CO2 in de bodem. Zonder passende oplossingen en besluiten loopt niet alleen de benodigde uitbreiding, maar ook de huidige CO2-levering gevaar.

De tijd dringt, want uiterlijk 1 juni 2020 moeten besluiten en oplossingen zijn gerealiseerd om te zorgen dat de CO2-levering en de energietransitie in de glastuinbouwsector samen kan gaan met CCS.

Die datum wordt bepaald door de aangekondigde SDE++-overheidsopenstelling dit najaar en de tijd die nodig is om een subsidieaanvraag en gerelateerde investeringen voor te bereiden.


Eenzijdig of integraal?

Glastuinbouw Nederland laat weten bang te zijn dat de overheid kiest voor eenzijdige maatregelen in één sector, die de energietransitie van een andere sector vertragen en het vertrouwen in het transitieproces schaden. Liever ziet de koepel voor telers onder glas dat wordt gekozen voor een integrale energietransitie die rekening houdt met verbindingen tussen sectoren.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer