Emissie+daalt+sterk+met+inzet+externe+CO2+in+glastuinbouw
Nieuws
© VidiPhoto

Emissie daalt sterk met inzet externe CO2 in glastuinbouw

De doorsnee besparing bij levering van externe CO2 aan de glastuinbouw ligt tussen 91 en 95 procent. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR).

De bevindingen van de WUR-onderzoekers staan in het rapport 'Effect extra CO2-inkoop op emissie van de glastuinbouw in 2030'. Hierin is bekeken hoe glastuinders externe CO2 gebruiken en wat de besparing daarbij is op de totale CO2-uitstoot.


Volgens de onderzoekers zijn er vier belangrijke redenen waarom in de glastuinbouw externe CO2 wordt gebruikt. Dat gebeurt om de warmtevoorziening zonder CO2-emissie te vergroten (overstap van aardgas op een voorziening zonder CO2-uitstoot), de zomerstook te vermijden, het risico op gewasschade te verminderen en om extra gewasproductie te bereiken.

Zomerstook

Alleen bij de eerste twee redenen vindt een CO2-besparing in 2030 plaats, concluderen de Wageningse onderzoekers. Waarbij de besparing van de overstap naar een voorziening zonder CO2-uitstoot bijna vier keer zo groot is als bij de zomerstook vermijden. Het effect van inkoop van externe CO2 is bij de andere twee nihil.

In de glastuinbouw is CO2 vooral afkomstig uit de rookgassen van de aardgasgestookte warmtekrachtkoppelingen en ketels. Daarnaast kochten glastuinders in 2018 0,64 megaton CO2 in van partijen buiten de sector. Deze externe CO2 wordt hoofdzakelijk geleverd via een vast leidingnetwerk, waarvan ongeveer 80 procent door OCAP.

• Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer