OCAP-leiding Haarlemmermeer komt dit jaar

In de Haarlemmermeer, in het PrimA4a-gebied tussen de Westeinderplassen en de A4, gaat OCAP in de loop van 2018 de basisleiding aanleggen voor de levering van CO2 aan de glastuinbouw.

OCAP%2Dleiding+Haarlemmermeer+komt+dit+jaar
© Koen van Wijk

De kassen in PrimA4a kunnen dan vanaf 2019 CO2 van Shell Pernis en bio-ethanolproducent Alcoa gebruiken. De bedoeling is dat op afzienbare termijn rest-CO2 van bijvoorbeeld afvalverwerker AEB (Amsterdam) beschikbaar komt.

Om dat te realiseren werken OCAP, LTO Glaskracht Nederland, Greenport Aalsmeer, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland nauw samen. CO2-levering van externe bronnen is noodzakelijk als de glastuinbouw los van aardgas wil komen door zich aan te sluiten op warmtenetwerken en geothermie.

Verduurzamen

'Wil je de tuinbouwsector echt helpen verduurzamen, dan moet je als overheid zorgen dat deze technieken binnen bereik van de ondernemers komen. Als alle tuinders overschakelen op duurzame energiebronnen kan bovendien de gaskraan in Groningen een flink stuk dichtgedraaid worden.'

Dat zei gedeputeerde Jaap Bond van provincie Noord-Holland tijdens de Greenport Aalsmeer-bijeenkomst over duurzame energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer