Vast contract slachters voor welzijn 'niet realistisch'

De oproep van de Dierenbescherming om voor beter dierenwelzijn alle flexkrachten in slachterijen in vaste dienst te nemen, noemt de koepel van vleesverwerkende bedrijven COV 'niet realistisch'. Wel verkennen bedrijven of er op sleutelposities meer medewerkers in vaste dienst kunnen komen.

Vast+contract+slachters+voor+welzijn+%27niet+realistisch%27
© Twan Wiermans

De oproep om alle flexkrachten van slachterijen een vast dienstverband te geven, komt van Bert van den Berg van Dierenbescherming (DB). Als voorbeeld haalt hij Duitsland aan. Daar geldt sinds 2021 een verbod op flexkrachten. Belangrijkste argument in de blog van Van den Berg is dat medewerkers in vaste dienst de cultuur van het bedrijf en de Nederlandse samenleving kennen, en dat is positief voor het welzijn van dieren in slachterijen.

COV noemt het voorstel 'onrealistisch'. De vergelijking met Duitsland loopt spaak, geeft Richard van der Kruijk van COV aan, omdat de positie van flexwerkers in Nederland beter geborgd is dan daar het geval was.

Nederland telt 400.000 arbeidsmigranten. Daarvan werkt 3 procent in de vleessector. Die huurt flexibele arbeid vooral in via gespecialiseerde inleenbedrijven.

Deze werknemers – vaak al jaren in dienst bij het inleenbedrijf – hebben exact dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers in vaste dienst. 'Ze ontvangen gelijk loon voor gelijk werk. Maar in de volksmond blijven het flexwerkers', reageert Van der Kruijk. Het voorstel van DB houdt geen rekening met het feit dat slachterijen niet zonder een flexibele schil kunnen. En met de rol van inleenbedrijven in de werving en de begeleiding van internationale medewerkers.


Sleutelposities

Bovendien, zegt Van der Kruijk, hebben vleesbedrijven ook belang bij 'duurzame werkrelaties'. Veel bedrijven streven ernaar om sleutelposities in te vullen met vaste krachten. Als voorbeeld noemt hij de plekken in een slachterij waar wordt gewerkt met levende dieren zoals bij de ontvangst en bij functies van belang voor de voedselveiligheid.

'Stel dat daar iets fout gaat dan is het afbreukrisico voor de onderneming groot.' COV sprak half april onder andere met de ministers Carola Schouten (LNV) en Wouter Koolmees (SZW) over flexibele arbeid in slachterijen. Dat gesprek krijgt binnenkort een vervolg.


Code heeft wel effect

Per 1 mei is in slachterijen de 'Code voor dierenwelzijn op de slachterij' van kracht. Die komt boven op de bestaande maatregelen en voorziet onder andere in een jaarlijkse training van de medewerkers van de slachterij en rapportage. Training en scholing blijken in de praktijk cruciaal om incidenten uit te bannen, geeft Van der Kruijk aan. Ook het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de beoordeling van camerabeelden zoals Vion begin dit jaar introduceerde, helpt om het dierenwelzijn beter te borgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer