Naaldloos vaccineren varkens goed voor welzijn en portemonnee

Varkens die lekker in hun vel zitten, zijn gezond en presteren beter. De bedrijfsvoering loopt soepeler en er heerst rust in de stal. Een belangrijk facet van dierenwelzijn zijn gezondheidsbehandelingen, zoals vaccineren. 'Het in de huid toedienen ervan is het laatste stapje naar naaldloos spenen van biggen.'

Naaldloos+vaccineren+varkens+goed+voor+welzijn+en+portemonnee
© John Lamers

Dat stelde Maartje Wilhelm tijdens de kennissessie van Varkens op 4 mei. 'Naaldloos vaccineren draagt bij aan de gezondheid, het welzijn en de prestaties van varkens', zegt de dierenarts van Hipra. 'Onderzoeken wijzen uit dat de toedieningswijze minder stressvol en pijnlijk wordt ervaren door biggen. Daarnaast komen door het geringere entvolume en de mindere hoeveelheid adjuvans veel minder bijeffecten voor. Ook hoef je geen naalden te wisselen om overdracht van kiemen als PRRS te voorkomen. En elke vaccinatie met de Hipradermic is een schot in de roos.'


© Vitale varkenshouderij

Het effect van het met de Hipradermic in 0,1 seconde inbrengen van 0,2 milliliter vaccin op de juiste plek, is volgens varkensarts Rita Schuttert-Wilps bij De Oosthof Dierenartsen in de praktijk duidelijk zichtbaar. 'De biggen pakken hun normale gedrag meteen weer op na die korte verstoring. Zeugen in grote groepen die naaldloos worden gevaccineerd, blijven opmerkelijk rustig', constateert ze. 'En na het intradermaal vaccineren van biologische zeugen in het kraamhok is er duidelijk minder stress, waardoor minder kraamstalberigheid voorkomt.'


Paniek en ontwijkgedrag

Rust uitstralen, is rust van de varkens terugkrijgen. 'Vaccineren met de naald wordt negatief ervaren, ook bij de mens. Dat blijkt uit metingen van het geluidsniveau en het optreden van ontwijkgedrag', weet Wilhelm. 'Opfokzeugen worden vaak gevaccineerd. Als je telkens een dier met een injectienaald vaccineert als je het hok betreedt, dan denkt zo'n dier elke keer 'oei ik word weer geprikt' en dat levert paniek en ontwijkgedrag op. Ga daarom ook eens rustig het hok in bij die dieren zonder dat er iets moet gebeuren. Dat is ook in het belang van het boerenwelzijn.'


Kijk hier de Kennissessie van 4 mei terug (uitzending start bij minuut 12)

Naaldloos vaccineren betaalt zich terug. De groei stijgt, er is minder uitval bij de biggen en minder onrust bij de zeugen. Bij een groot praktijkbedrijf zijn onderzoeken uitgevoerd en daaruit kwam naar voren dat met de naald gevaccineerde koppels meer variatie in groei en uitval hadden.

'Bovendien scoorden ze op beide kengetallen gemiddeld minder gunstig dan koppels die intradermaal het vaccin kregen toegediend', geeft Wilhelm aan. De verschillen in resultaat van de behandelingen bedroegen op dat bedrijf zo'n 32 euro per zeug per jaar. 'Dierenwelzijn betaalt zich terug. Naaldloos spenen wordt steeds vaker praktijk.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer