Inagro: veldsla op hydrocultuur behaalt mooie resultaten

Er bestaan nog geen commerciële hydrocultuursystemen voor dichtgezaaide gewassen. Het project 'Hy4Dense' wil graag de mogelijkheden ervan verkennen.

Inagro%3A+veldsla+op+hydrocultuur+behaalt+mooie+resultaten
© Inagro

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro ontwikkelde een nieuw hydrocultuursysteem en experimenteert met veldsla, rucola en spinazie. 'Vooral bij veldsla behaalden we al mooie resultaten: uniforme kieming en groei, goede kwaliteit en een hoge opbrengst. De volgende stap is de bouw van een meer praktijkgerichte pilootinstallatie', meldt Inagro.

Het Hy4Dense-hydrocultuursysteem voor dichtgezaaide gewassen valt meer en meer in zijn plooi. De basis is een DFT- (deep flow technique) of DWC- (diepwatercultuur)systeem. Dat wil zeggen dat wortels van de planten constant in een voedingsoplossing hangen. De planten zelf bevinden zich op drijvers op het wateroppervlak.


Optimaliseren

'We zijn volop bezig om de drijvers te optimaliseren. Voor veldsla lijkt het uiteindelijke ontwerp bijna bereikt. We telen op een gaas en hebben geen substraat nodig, waardoor kosten voor aankoop en verwerking wegvallen', aldus het Belgische onderzoeksinstituut.

Met dit systeem had Inagro deze winter een opbrengst van 3,1 kilo per vierkante meter. De volgende stap is om de prototypes om te zetten naar meer praktijkgerichte drijvers. In het najaar wil Inagro volop met deze drijvers aan de slag kunnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer