Inagro verkent mogelijkheden ecoploeg

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro neemt dit seizoen een nieuwe Ovlac-ecoploeg in gebruik op de proefvelden. Wageningen University & Research (WUR) deed dat enkele jaren geleden.

Inagro+verkent+mogelijkheden+ecoploeg
© Han Reindsen

De ecoploeg is ontworpen om ondiep te ploegen en bovenover te rijden. Deze ploeg plaatst zich daarmee tussen de conventionele ploeg en niet-kerende grondbewerking. Met ploegen wordt organische materiaal diep ingewerkt en wordt het bodemleven op de kop gezet. Een nadeel van niet-kerende grondbewerking is het vrij bewerkelijk vernietigen van (wintervaste) groenbemesters in het voorjaar. Misschien is de ecoploeg daarmee het beste van twee werelden.

De ecoploeg is niet nieuw. Eind vorige eeuw maakte die van Rumpstadt in Nederland al even opgang. De voorbije jaren kwam er in Nederland vernieuwde interesse in het concept. Denk bijvoorbeeld aan de merken Ovlac en Kramer. Het lage energieverbruik en de hoge capaciteit zijn twee gunstige neveneffecten.


Werkbreedte 3 meter

Inagro introduceerde de ecoploeg in Vlaanderen in 2018 tijdens de Biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw. De voorbije winter kocht het Belgische onderzoeksinstituut een nieuwe achtscharige Ovlac-ecoploeg met een werkbreedte van 3 meter. Op elke schaar kan een woelpoot worden geplaatst om de grond dieper om te woelen.


Tekst gaat verder onder video.

Koeckhoeven.net stelde de ploeg dit voorjaar in gebruik. Op het veld waarop de ploeg werd afgesteld, bleek onder andere een gepaste voorbewerking van belang te zijn om een goede kering te verzekeren. Het bedrijf geeft aan dat 5 centimeter mogelijk is, maar 10 à 15 centimeter is wellicht reëler.


Biologisch en gangbaar

Inagro zal de mogelijkheden van de ecoploeg zowel in de biologische als in de gangbare teelt verkennen. Op het proefbedrijf biologische landbouw leggen onderzoekers proeven aan in bloemkool en prei, waarbij de ecoploeg wordt vergeleken met niet-kerende grondbewerking.

Koeckhoven.net heeft enkele jaren geleden een achtscharige Ovlac-ecoploeg afgeleverd bij WUR. Bij de Europese aanbesteding, nodig voor WUR, is onder andere aangegeven dat de ploeg geschikt moet zijn voor zand-, klei- en veengrond. De Ovlac-ploeg werd uiteindelijk geleverd door mechanisatiebedrijf De Vor Brandes & Co in Werkhoven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer