Goede opbrengst en kwaliteit in rassenproef spruitkool

De rassenproef spuitkool 2020 van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro laat wat betreft opbrengst en kwaliteit goede resultaten zien. Vier rassen scoorden prima.

Goede+opbrengst+en+kwaliteit+in+rassenproef+spruitkool
© Nieuwe Oogst

Spruitjes zijn best donkergroen, mooi bolrond, vast en van uitstekende kwaliteit. Voor de verse markt worden ze grover geoogst, voor de industrie fijn. In deze proef vergeleek Inagro zestien rassen. De gemiddeld opbrengst was 99 spruiten per plant (1.015 gram), goed voor gemiddeld 35,5 ton per hectare.

Het standaardras Sofia (Bejo) combineerde andermaal een hoge productie met een goede kwaliteit. Ook Hey Melis (Syngenta) en Marcantus (Syngenta) voldeden zeer goed. SGB1714 (Syngenta) lijkt beloftevol.

Meer voor de verse markt is naast Cobelius (Syngenta), Attis (Bejo) en Trimstar (Syngenta), in het vroege segment, Silvia (Bejo) een meerwaarde en lijkt SGB1609 (Syngenta) voor het middensegment beloftevol. Voor de industrie gaf, naast Helios (Bejo) en Brecht (Hazera), Hector (Bejo) een mooie kwaliteit met een fijne sortering.


Extra eisen industrie

Naast de specifieke kwaliteitseisen van de spruitjes, zoals fijnheid, moet een ras een uniforme spruitzetting kennen en een voldoende aantal fijne spruitjes. De plant moet voldoende op lengte komen om in het najaar een vlotte bladval te bekomen, maar ze mag ook niet legeren. Zo wordt smet vermeden en verloopt de machinale oogst vlot. In de proef van Inagro werd geplant op een afstand voor de verse markt, zodat de sortering wat grover was.

Marcantus en Silvia waren het gevoeligst voor echte meeldauw op de spruit en HZ 16-737 het minst. Marcantus vertoonde ook het meest echte meeldauw op de stam, terwijl SGB1609 er het minst last van had.


Minder tripsschade

De tripsschade was, in vergelijking met vorig jaar, veel kleiner. De vroegrijpe rassen bleken andermaal het meest aangetast. Bij Inagro in Beitem was de schade het grootst bij het vroegrijpe Silvia en ook bij Marcantus en HZ 16-773. In Moorslede was ook Hey Melis sterker aangetast. De schade was het kleinst bij de latere HZ 16-737, Trimstar, Trimtop, SGB1604 en Brecht.

Er werd machinaal uitgeplant op 12 mei op een afstand van 70 centimeter tussen de rij en 40 centimeter in de rij. Het ging om 40 planten per proefveld in drie herhalingen. De voorteelt was tabak. Het gewas ontwikkelde zich vlot ondanks de heel droge zomer. De neerslag vanaf half september en de humusrijke bodem zorgden voor veel stikstofmineralisatie. Daarom werd er niet meer bijbemest. De eerste rassen werden geoogst op 9 november 2020 en de laatste op 5 januari 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer