Meerdere+nieuwe+eiwitgewassen+op+Vlaamse+bodem
Nieuws
© Inagro

Meerdere nieuwe eiwitgewassen op Vlaamse bodem

Er is toenemende interesse in lokaal geteelde eiwitgewassen. Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro neemt niet alleen soja onder de loep, maar screent eveneens nieuwe teelten met potentieel voor Vlaamse boeren.

Ook in 2020 zet Inagro in op de teelt van eiwitgewassen, waaronder kikkererwten, mungbonen, nierbonen en soja. Naast soja zet het instituut dus verkennende stappen in nieuwe eiwitgewassen.

Om het potentieel van kikkererwten te beproeven, werden zes variëteiten op twee tijdstippen uitgezaaid: een vroege zaai midden april en een latere zaai midden mei. Beide zaaimomenten vertoonden ondanks het hete en droge seizoen een goede ontwikkeling en zijn beide op dit moment aan het afrijpen. De oogst van de eerste zaai is gepland voor deze week.


Nier- en mungbonen

Vanaf half mei werden eveneens twee nieuwe boonsoorten uitgezaaid in de proeftuin. In totaal werden op drie verschillende momenten nierbonen en mungbonen uitgezaaid.

De nierbonen ontwikkelden zich goed. Bij de jongste planten is de bloei ten einde en de peulvorming begonnen, terwijl eerst gezaaide planten al afrijpen en binnenkort kunnen worden geoogst.

De mungbonen hebben duidelijk een langer groeiseizoen nodig. Ze zijn nog in volle ontwikkeling. De planten die halfweg mei zijn gezaaid, tonen al duidelijke bonen, maar van afrijping is nog geen sprake. Deze bonen kunnen, net zoals soja, pas na de zomer worden geoogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer