Inagro%3A+aardappelen+in+rij+bemesten+scoort+financieel+beste
Nieuws
© Han Reindsen

Inagro: aardappelen in rij bemesten scoort financieel beste

Een verlaagde basisbemesting in de rij scoorde vorig jaar financieel bij aardappelen het beste. Dit blijkt uit een demoproject van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Inagro legde in april 2020 een bemestingsproef aan met de focus op fractioneren en bemesting in de rij. De proef werd op 25 april aangelegd op een praktijkperceel met het ras Fontane.

Na een eerste bodemanalyse voor planten bleek er nog weinig stikstof aanwezig te zijn in het profiel waardoor het totale stikstofadvies hoog lag: 229 kilo stikstof per hectare. Verschillende objecten kregen slechts 70 procent van het advies bemest ofwel volvelds op het klaargelegde veld ofwel in de rij.


Opbrengst

Tijdens het groeiseizoen was het verschil tussen de twee manieren van bemesten zichtbaar in de gewasstand, waarbij de veldjes met rijenbemesting er beter bij stonden. Dit trok zich ook verder door naar de opbrengstcijfers.

De laagste opbrengst werd duidelijk gehaald bij het onbemeste object. Volveldsbemesting zonder bladbemesting in juni/juli haalde ook een lagere opbrengst waarbij 100 procent stikstofadvies net iets betere resultaten gaf dan slechts 70 procent van het stikstofadvies.

De hoogste opbrengsten waren voor het volvelds bemeste object met bladbemesting en voor de twee objecten met rijenbemesting. Het verschil in opbrengst tussen de rijenbemesting aan 70 procent van het advies of 70 procent advies aangevuld met bladbemesting tijdens het groeiseizoen was verwaarloosbaar klein.

Kwaliteit

De verschillen op vlak van de kwaliteit waren minimaal. Alleen bij het onderwatergewicht was het logisch dat het object zonder stikstofbemesting de hoogste score haalde: minder energie gestoken in het loof, waardoor de knolzetting net iets vroeger start met meer drogestofopbouw.

De nitraatresiduen op het proefveld vielen allemaal goed mee met een maximum van 89 kilo stikstof per hectare. Het object zonder stikstofbemesting haalde duidelijk het laagste nitraatresidu. De twee objecten met bladbemesting in juni/juli haalden de hoogste nitraatresiduen. De extra bijbemesting was dus onvoldoende opgenomen door het gewas, alhoewel deze bladbemesting wel zinvol was naar de opbrengst toe na een volveldsbemesting in het voorjaar.

De onderzoekers kunnen stellen dat door toepassing van de basisbemesting in de rij de meststofkorrels beter waren geplaatst. De stikstof zat meteen in de wortelzone. Na de volveldsbemesting zat de stikstof te veel bovenaan in de rug. Door het uitblijven van voldoende neerslag kon deze stikstof niet tot in de wortelzone migreren.


Besparing meststoffen

Financieel scoorde in 2020 het object met een verlaagde basisbemesting in de rij het best. Er is een besparing in de hoeveelheid meststoffen en de opbrengst lag hoger. 'Als we rekenen aan een kostprijs van 1 euro per kilo stikstof en een verkoopsprijs van 80 euro per ton aardappelen, komen we aan plus 400 euro voor 70 procent rijenbemesting ten opzichte van 100 procent advies volvelds', stellen de onderzoekers vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer