Veenweideboeren lopen warm voor energieneutrale bedrijfsvoering

Veenweideboeren bij Woerden willen aan de slag met het energieneutraal maken van hun bedrijven. Dat blijkt uit de input van de deelnemers in project Veenweiden In Beweging van provincie Utrecht, hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeente Woerden.

Veenweideboeren+lopen+warm+voor+energieneutrale+bedrijfsvoering
© Provincie Utrecht

Tijdens Veenweide in Beweging is gebleken dat onder de deelnemende agrariërs relatief weinig steun is voor zonnevelden in het veenweidelandschap. Wel was er animo voor het opwekken van energie op water. Daar volgt een pilot voor, onder leiding van gemeente Woerden. Ook wordt er al veel energie gewonnen door zonnepanelen op daken van stallen.

Verder zien de Woerdense boeren graag een ruimhartig beleid voor de opwekking van windstroom bij het bedrijf. 'Vergunningverlening voor windmolens zou in mijn ogen ruimer moeten. Het moet makkelijker worden om een windmolen van 25 meter te plaatsen. Hoe hoger de windmolen, hoe meer rendement', zegt veehouder Jan Pak uit Kamerik.


Infrastructuur

Wel moet de infrastructuur voor het verwerken van de opgewekte energie worden verbeterd, stelt Pak. 'Als dat gebeurt, kunnen we nog veel meer zonne- en windenergie opwekken in het veenweidegebied.' Naast energie is voor Veenweiden In Beweging ook gekeken naar de aanpak van de bodemdaling via waterinfiltratiesystemen.

Melkveehouder Hans Habben Jansen uit Kamerik bevestigt dat het dalen van de bodem om aandacht vraagt. 'Ik vind dat de daling relatief meevalt, maar het project laat wel zien dat we moeten kijken naar oplossingen voor de daling. We kunnen testen met infiltratiesystemen, mits we daar subsidie voor krijgen. Dat betekent dat er buizen in het land worden aangelegd. Via die buizen wordt water aangevoerd en dit helpt bodemdaling te remmen.'


Punt van aandacht

Collega Pak noemt ook de daling van de bodem een punt van aandacht. Hij ziet waterinfiltratiesystemen als mogelijk onderdeel van de oplossing. 'Het project heeft laten zien dat dat boeren bereid zijn de mogelijkheden voor onderwaterdrainage verder te onderzoeken. Dat is een belangrijk leerpunt', zegt hij. In Oud-Kamerik Noord-Oost start nu een project voor de aanleg van waterinfiltratiesystemen om bodemdaling te remmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer