Veenweideboer+blijft+cruciale+rol+spelen
Nieuws
© Tienke Wouda

Veenweideboer blijft cruciale rol spelen

De boer blijft als beheerder van het veen ook in de toekomst een cruciale rol spelen in het veenweidegebied. Het vinden van goede verdienmodellen is hierbij van wezenlijk belang. Dat was een van de conclusies tijdens het webinar 'Perspectief voor boeren in het veenweidegebied' dat LTO Noord donderdag hield.

'Houd de boer zo lang mogelijk op de plek, laat hem dingen voor je doen en beloon hem daarvoor', zei Aad Straathof, themahouder veenweiden West-Nederland van LTO Noord, tijdens het webinar. 'Boeren in het veenweidegebied kunnen vandaag de oplossing voor het probleem zijn, in plaats van het probleem. Ze hebben het beste voor met de bodem, biodiversiteit, voedselproductie en stoffering van het landschap.'

Duidelijkheid is wel nodig, waarschuwde Straathof. 'Boeren willen aan de bak, maar daarvoor moeten ze eerst ruimtelijke duidelijkheid krijgen. Hierdoor krijgen ze relatieve rust en wil een boer weer innoveren voor zijn toekomst.'


Tekst gaat verder onder video.

Rabobank voert gesprekken over verdienmodellen, zoals in het project Groene cirkel 'Kaas en bodemdaling' in het Groene Hart, liet Rabobank-projectmanager Cees van den Bos weten. 'We hebben twee verkennende gesprekken met stakeholders gehad. We kijken breder dan carbon credits, bijvoorbeeld of je de kringlopen van een boerderij en kaasfabriek op de een of andere manier kunt verwaarden en daar duidelijke vergoedingen aan kunt koppelen. Niet een kilometervergoeding', vervolgt Van den Bos. 'We moeten op zoek naar verdienmodellen.'


Een van de grootste kansen

De kringlooplandbouw ziet Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies als een van de grootste kansen voor de melkveehouderij in het veenweidegebied. 'Dat klinkt heel ver weg en misschien wat zweverig. Maar daarmee is een bedrijf in het veenweidegebied goed in de benen te houden', stelt hij.

'We moeten van gras melk maken. Je kunt een koe volstoppen met mais uit Oost-Nederland en andere producten, maar dan zijn boeren hun 'license to produce' kwijt. Dat moeten we koesteren en uitnutten', aldus de PPP-adviseur.


Grensoverstijgende ambitie

De ambitie van Straathof voor de veenweideaanpak gaat over de landsgrenzen heen. De LTO Noord-themahouder veenweiden West-Nederland ziet mogelijkheden om de veenweide als kennisproduct te kopiëren naar het buitenland.

Straathof vergelijkt het met de ontwikkeling van kaas. 'Dat was toen ook een lokaal initiatief. Wij kunnen dit kopiëren naar het buitenland, waar duizend keer zoveel veen ligt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer