Algerije zorgt voor gat in pootgoedexport

De export van pootgoed naar Algerije blijft fors achter ten opzichte van voorgaande jaren. Halverwege het afzetseizoen heeft dat een behoorlijke impact op het totale exportvolume.

Algerije+zorgt+voor+gat+in+pootgoedexport
© Persbureau Noordoost

Algerije kocht tot eind februari 44.375 ton Nederlandse pootgoed. Dat is ruim 33.000 ton minder dan vorig jaar. Normaal exporteert Nederland tussen 75.000 en 85.000 ton pootaardappelen naar het Noord-Afrikaanse land. De Algerijnse overheid heeft vanwege een tekort aan valuta een importquotum ingesteld. Algerije is voor Nederland een van de belangrijkste bestemmingen voor pootgoed.

Het wegvallen van een deel van de afzet naar Algerije zorgt er op dit moment in het afzetseizoen voor dat de export in volume achterloopt ten opzichte van voorgaande jaren. In totaal is tot eind februari 467.215 ton pootgoed naar het buitenland verkocht. Dat is 22.000 ton minder dan vorig jaar op dezelfde peildatum.


België roept meer pootgoed af

Naast Algerije is dit jaar tot dusver minder pootgoed geleverd naar onder meer Italië, Portugal, Spanje en Cuba. De lagere exportvolumes naar deze landen worden voor een deel gecompenseerd door België dat met 30.511 ton al 20.000 ton meer pootgoed heeft afgeroepen dan vorig jaar. De levering van pootgoed in West-Europa komt vaak wat later in het seizoen op gang.

Wat verder opvalt aan de export van Nederlands pootgoed, is het grotere volume dat al is verscheept naar bestemmingen in Azië. De teller stond eind februari op 118.516 ton. Dat is 16.000 ton meer dan een jaar geleden. Vooral Bangladesh, Israël, Pakistan en Saoedi-Arabië tonen dit jaar meer belangstelling voor nieuw uitgangsmateriaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer