Van Laarhoven: 'Verkoop een jonge vaars en geen oude koe'

Je kunt beter een goede vaars verkopen dan een oudere koe, stelt adviseur Willem van Laarhoven van onderzoeks- en adviesbureau Valacon. Die uitspraak brengt melkveehouder Klaas Binnendijk uit Hasselt in praktijk.

'De eerste anderhalf jaar verdien je niks aan een pink', zegt de Overijsselse melkveehouder. 'Om een goed inkomen te halen, moeten de koeien ouder worden. Ik heb vorige maand nog een vaars verkocht, dan kan er een koe blijven lopen.' Binnendijk voert alleen gras en krachtvoer en haalt ruim 11.000 liter melk per koe.

Van Laarhoven: 'Een koe is pas aan de top van haar productie met ongeveer vijf lactaties. Dus waarom zou je haar eerder weg doen? Een vaars produceert maar 75 tot 80 procent van haar volwassen productie. Dus een volwassen koe is ook economisch veel aantrekkelijker.'


Op het bedrijf van Van Binnendijk lopen 48 melkkoeien rond. Hij heeft in totaal negen 100 tonners gehad. Hij doet mee aan het project 'geef ze de vijf' van Bel Leerdammer om te proberen de koeien vijf lactaties mee te laten gaan. 'Ik heb van dit project geleerd dat je beter naar je koe moet kijken. Denk je dat de koe nog een jaar mee kan, gewoon insemineren', stelt de ondernemer. Van Laarhoven bevestigt dit: 'Dat is inderdaad de gouden regel. Elke boer weet dondersgoed of de koe dat aankan of niet.'

Met dit project steeg binnen twee jaar de gemiddelde leeftijd van Binnendijks koppel naar 5 jaar en 2 maanden. De afvoerleeftijd ging met dertien maanden omhoog naar ruim 7 jaar. De stijging van de afvoerleeftijd ligt ver boven het gemiddelde. 'Als je koeien met twee lactaties weggaan, heb je er maar even aan verdiend. Ik kan rondkomen met 48 melkkoeien en mijn dierenartskosten zijn ook gemiddeld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer