Tomatenvirus+op+vijf+bedrijven+met+succes+bestreden
Nieuws
© Twan Wiermans

Tomatenvirus op vijf bedrijven met succes bestreden

Bij vijf Nederlandse tomatenteeltbedrijven is het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) met succes bestreden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat daarbij om een totale oppervlakte van 39,1 hectare. Ook bij een opkweekbedrijf is het tomatenvirus doeltreffend aangepakt, blijkt uit de rapportage van de NVWA. Daarentegen is het virus bij vier teeltbedrijven na ruiming weer teruggekeerd in het nieuwe gewas.

Volgens de NVWA staan nog 23 locaties, ofwel 434,5 hectare, onder toezicht. De besmetting komt het meest voor in de gemeente Westland. De overige aantastingen zijn bij bedrijven in het Westen van Nederland ontdekt, met uitzondering van een in Zuid-Limburg.


Verschillende telers zijn na de ToBRFV-besmetting geheel of gedeeltelijk overgestapt op andere teelten, aldus de NVWA. Zij blijven nog onder toezicht totdat de autoriteit deze bedrijven officieel vrijgeeft na een hernieuwde controle.

ToBRFV is een quarantaineorganisme. Om die reden geldt er een meldplicht. Nederlandse telers hadden voor het eerst in 2019 met het tomatenvirus te stellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer