Syngenta+brengt+ToBRFV%2Dresistente+tomaat+op+markt
Nieuws
© The Greenery

Syngenta brengt ToBRFV-resistente tomaat op markt

Syngenta Vegetable Seeds brengt begin volgend jaar een tomatenras op de markt dat resistent is tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

De nieuwe variëteit is beschikbaar in landen in Zuid-Europa en het Midden-Oosten waar telers te maken hebben met een hoge ziektedruk van het virus. 'Na deze lancering gaan we nog meer rassen introduceren die resistent zijn tegen ToBRFV. In ons portfolio zal deze resistentie de komende jaren breed worden ingebouwd', zegt Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head voor tomaten bij Syngenta.

Volgens Syngenta bestaan er verschillende niveaus van resistentie tegen ToBRFV in het huidige genetica van het bedrijf. Maar met moderne technologie heeft de onderzoeksafdeling de specifieke genen die verband houden met de resistentie ontdekt en ingekruist.


Door het gebruik van moleculaire merkers is Syngenta in staat om snel gebruik te maken van deze resistentie en deze in te zetten in een groot aantal rassen. Voordat moleculaire merkers werden gebruikt, kon het tot tien jaar duren om een resistente variëteit te ontwikkelen.


Snelle verspreiding

Sinds de eerste detectie in Israël in 2014 heeft het tomatenvirus zich verspreid naar delen van Europa, Amerika, Azië en Afrika. ToBRFV heeft een incubatietijd van twee tot drie weken, waardoor het moeilijk is een gelokaliseerde verspreidingen te beheersen.

Ook Nederland kampt met besmettingen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er twintig bedrijven door geraakt. Zo'n twee maanden geleden maakte Enza Zaden bekend een gen te hebben geïdentificeerd dat een hoge resistentie biedt tegen ToBRFV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer