Vier+nieuwe+besmettingen+met+tomatenvirus
Nieuws
© The Greenery

Vier nieuwe besmettingen met tomatenvirus

Vier nieuwe bedrijven zijn besmet met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In totaal zijn vijf besmette bedrijven vrijgegeven, waardoor het totale aantal bedrijven met ToBRFV op 23 komt. Hiervan staan er acht in het Westland, vijf in Hollands Kroon, twee in Lansingerland, een in Reimerswaal, een in de Haarlemmermeer, een in Horst aan de Maas, een op Goeree-Overflakkee, een in Brielle, een in Steenbergen, een in Zuidplas en een in Westvoorne, blijkt uit een inventarisatie van de NVWA.


ToBRFV is een tobamovirus dat kan voorkomen op tomaat, paprika en Spaanse peper. Tobamovirussen zijn gemakkelijk via contact overdraagbaar op waardplanten en daardoor zeer besmettelijk. Omdat het virus via zaad overdraagbaar is op jonge planten, kan ToBRFV via de handel over grote afstanden worden verspreid. Het virus is niet schadelijk voor mens en dier.


Hygiëneprotocol

De Europese Commissie heeft het virus sinds 1 november 2019 bestempeld als een quarantaine organisme. Om die reden geldt er een meldplicht voor iedereen die de aanwezigheid van het virus vermoedt. Nederlandse telers werden in 2019 voor het eerst met ToBRFV geconfronteerd. Na het aantreffen van het virus eind 2018 bij Duitse telers heeft de sector een hygiëneprotocol opgesteld. ToBRFV is wereldwijd aangetroffen, waaronder (naast Duitsland) in Frankrijk, Spanje, Italië, Jordanië, Israël, Verenigde Staten en Mexico.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer