LTO Melkveehouderij: 'Geen nieuw systeem naast KalfOK'

'Mooi dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) de melkveehouderij als voorbeeld noemt voor hoe je met de zorg voor jonge dieren omgaat', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Maar dit moet volgens hem geen aanleiding zijn voor een nieuw systeem naast KalfOK.

LTO+Melkveehouderij%3A+%27Geen+nieuw+systeem+naast+KalfOK%27
© Nely van den Oetelaar

Meulenbroeks reageert hiermee op het RDA-rapport over jonge dieren. Daarin wordt voorgesteld om via een benchmark de sterfte bij jonge dieren te verminderen. 'Dat doen we in de melkveehouderij al via KalfOK, een systeem dat door de sector zelf is opgezet', aldus Meulenbroeks. 'Niet de focus op alleen sterfte, maar juist op goede zorg voor het kalf. Het is goed dat de RDA dat ook onderschrijft.'

97 procent van alle melkveehouders doet mee met KalfOK. De sterftecijfers zijn gedaald in alle leeftijdscategorieën van het kalf, van geboorte tot 1 jaar. 'Ook onder de dieren die naar de kalverhouderij gaan zien we een daling van de sterftecijfers', weet Meulenbroeks.


Naast KalfOK lopen er diverse onderzoeken rondom jonge dieren in de melkveehouderij. Deze versterken elkaar en zijn op vrijwillige basis door de sector opgestart. Meulenbroeks is blij dat die inzet wordt onderkend door de RDA en ter inspiratie dient voor het opzetten van de verschillende benchmarks.

Wel vindt Meulenbroeks dat er geen nieuw systeem voor de melkveehouderij moet komen. 'Maak gebruik van wat er al is. Dat is onze inzet nu naar de minister.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer