LTO+Melkgeitenhouderij%3A+%27Zienswijze+RDA+in+lijn+met+die+van+sector%27
Nieuws
© Studio Kastermans

LTO Melkgeitenhouderij: 'Zienswijze RDA in lijn met die van sector'

Voorzitter Jos Tolboom van LTO Melkgeitenhouderij ziet dat de zienswijze van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) op verschillende punten in lijn is met die van de sector. Hoewel die van de RDA vooral is ingestoken op sterfte, vindt hij het belangrijk om naar de volle breedte van diergezondheid te kijken.

De RDA wil dat de geitenhouders de zorg en het medicijngebruik ook meenemen. ‘Het benchmarken van het antibioticagebruik doen we al’, zegt Tolboom. Aanvullend op het RDA-advies wil de sector dat experts een uitspraak doen over de totale zorg van de jonge dieren, zoals de Autoriteit Diergeneesmiddelen nu al doet rond antibiotica.

Tolboom vindt het verder positief dat het RDA-rapport breder kijkt dan de standaard kritische periode van de eerste drie weken die veel geitenhouders zien. ‘Ook op andere momenten kan het lastig gaan. Denk bijvoorbeeld aan de eerste weken na het spenen.’

Verder vindt Tolboom het opvallend dat de overheid door de RDA mede verantwoordelijk wordt gesteld, omdat sommige provincies bouwstops hebben ingevoerd. ‘Er zijn geitenhouderijen die verbetermogelijkheden zien in de opfok. Een goede huisvesting hoort daarbij. Inzichten zijn nu anders dan twintig jaar geleden. Bedrijven moeten hun stallen kunnen aanpassen om de diergezondheid te verbeteren.’

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer