Nog niet helder of financiering landbouw moeilijker wordt

Het is nog niet duidelijk wat het effect van de nieuwe bankenrichtlijn Bazel 3.5 gaat zijn op de kredietverlening en de financiering van de landbouw. Dat stellen de demissionair ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in antwoord op VVD-Kamervragen. Zowel banken als de agrarische sector zijn bezorgd dat implementatie van de voorstellen uit 2017 zullen zorgen voor moeilijkere financierbaarheid van agrarische bedrijven.

Nog+niet+helder+of+financiering+landbouw+moeilijker+wordt
© TWan Wiermans

Volgens de ministers is veel afhankelijk van van de uiteindelijke vormgeving van de implementatie in Europa en de keuzes die banken zelf maken om aan de nieuwe eisen te voldoen. Basel 4 en Bazel 3.5 zijn een reeks voorstellen uit 2017 van het Basel-comité voor de berekening van de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden ten opzichte van het risico dat ze lopen.


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) uitte vorig jaar haar zorgen over de toekomst van agrofinancieringen als gevolg van de nieuwe EU-richtlijnen voor de bancaire sector. Binnen die nieuwe Bazel-richtlijnen zou onderpand onvoldoende kunnen worden meegewogen in het vaststellen van het risico van agrofinanciering. Dit onderpand is juist op boerenbedrijven vaak erg belangrijk voor de financiering, om dat er veel grond onder de bedrijven is die van waarde is.


Voorstel Europese Commissie

De ministeries van Financiën en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houden achter de schermen contact om te bepalen of er problemen dreigen. Naar verwachting presenteert de Europese Commissie de eerste helft van dit jaar haar wetgevende voorstel naar aanleiding van Bazel 3.5. Daar komt volgens de ministers ook een uitgebreide 'impactanalyse' bij, als aanvulling op de impactanalyses die de European Banking Authority (EBA) al heeft gedaan. 'Op basis van het daadwerkelijke voorstel en deze impactanalyse zal het kabinet zijn definitieve inzet bepalen', schrijven de ministers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer