Oostenrijk+probeert+nu+beperkt+glyfosaatverbod
Nieuws
© nieuwe oogst

Oostenrijk probeert nu beperkt glyfosaatverbod

De Landbouwcommissie van het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met een gedeeltelijk verbod op het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat. Eerder verbood de Europese Unie een volledig Oostenrijks glyfosaatverbod.

Ditmaal is het verbod alleen gericht tegen het gebruik bij voedselproducten en op drukbezochte openbare plekken, zoals natuurgebieden, sportvelden en zwembaden. De beperking van chemische hulpmiddelen in de landbouw is sinds 2019 onderdeel van het regeerakkoord van de Oostenrijkse conservatieve ÖVP en de Groenen. Het wetsvoorstel is een gezamenlijke motie van beide regeringsfracties.

Het is nog niet bekend of de Europese Unie ook dwars gaat liggen bij een beperkt glyfosaatverbod. Oostenrijk besloot in de zomer van 2019 tot een glyfosaatverbod met ingang van 2020. Dat ging niet door, omdat Brussel hierover niet tijdig was geïnformeerd. Dat is mei dit jaar wel gebeurd met het nu afgezwakte verbod.

Brussel heeft in 2017 besloten de Europese goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat te hernieuwen voor een periode van vijf jaar. Vier rapporterende lidstaten, waaronder Nederland, starten binnenkort met een herbeoordeling van de werkzame stof die als basis dient voor een nieuw Europees besluit in 2022.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer