Rijk kan pachtcontract niet openbreken om glyfosaat

Het Rijksvastgoedbedrijf kan op basis van het geldend recht lopende pachtcontracten niet openbreken en daaraan eenzijdig andere voorwaarden te verbinden, zoals het verbieden van het gebruik van glyfosaathoudende middelen.

Rijk+kan+pachtcontract+niet+openbreken+om+glyfosaat
© Han Reindsen

Dat meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten. De Tweede Kamer had de minister met een motie gevraagd glyfosaathoudende middelen op gronden van het Rijksvastgoedbedrijf te verbieden. Schouten ontraadde deze motie en wees er destijds op dat glyfosaat voldoet aan de goedkeurings- en toelatingsvoorwaarden. Ze heeft destijds wel toegezegd over de motie in gesprek te gaan met staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Schouten meldde ook dat het Rijksvastgoedbedrijf bij de openbare inschrijving voor de geliberaliseerde pacht meer grond wil gaan verpachten aan agrarisch ondernemers die zich gaan aansluiten of zijn aangesloten bij duurzaamheidscertificaten, zoals Skal. Het gebruik van onder andere glyfosaathoudende middelen is niet toegestaan op de Skal-gecertificeerde bedrijven.


Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ongeveer 41.000 hectare grond ter beschikking. Hiervan is 90 procent in gebruik gegeven aan agrarisch ondernemers op basis van reguliere pachtcontracten (doorgaans levenslang) en 10 procent op basis van geliberaliseerde pachtcontracten (doorgaans voor een periode van vier tot zes jaar).


Proefproject

Het Rijksvastgoedbedrijf richt de komende periode een proefproject in, waarbij pachters er vrijwillig voor kunnen kiezen om het gebruik van glyfosaathoudende middelen te verminderen of te stoppen, meldt Schouten.

Dit proefproject wordt in nauw overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de sectororganisaties vormgegeven om inzicht te verkrijgen in de mogelijke stimulansen voor pachters en om het proefproject aan te laten sluiten bij de verduurzamingsopgaven van het kabinet, zoals het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030.

Schouten en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeren de Tweede Kamer in het najaar over de voortgang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer