Hobbels naar herstel kuikenprijs

De vooruitzichten voor de vleeskuikensector verbeteren langzaam. Dat stelt Rabobank in het tweede kwartaalrapport. De hoge en volatiele voerprijzen gooien wat roet in het eten, net als de vogelgriep en het herstel van de Afrikaanse varkenspest in Azië. Positief is het heropenen van de foodservice door minder coronaproblematiek.

Hobbels+naar+herstel+kuikenprijs
© Twan Wiermans

Van de wereldwijde consumptie van pluimveevlees vindt zo'n 35 procent plaats in de foodservice. Dat die foodservice in steeds meer landen weer goed van de grond komt door het indammen van de corona-epedimie is goed nieuws voor de vleeskuikensector. De verwachting is dat de vraag in de tweede helft van 2021 herstelt.

Vooral de lokale producenten zullen daarvan in eerste instantie profiteren. 'Wel moet de vleeskuikensector zorgen dat ze de productie rustig opbouwt en de focus blijft houden op kostenreductie en productie-efficiëntie met name via de voeding', stelt Nan-Dirk Mulder, senior analist dierlijke eiwitproductie van Rabobank in het rapport. 'De markt moet rekening houden met grote veranderingen in de vraag door beslissingen die regeringen nemen vanweg corona.'


Hoge voerprijs

Nadelig voor de vleeskuikenhouders zijn de gestegen voerprijzen door tegenvallende oogsten en een grote blijvende vraag vanuit China. Omdat voer 60 tot 70 procent van de totale productiekosten vertegenwoordigt, levert dat een flinke uitdaging op. Rabo verwacht dat de prijzen hoog blijven, al zullen ze in het tweede kwartaal wat dalen ten opzichte van het eerste kwartaal.

De situatie rondom Afrikaanse varkenspest heeft ook invloed op de vleeskuikenmarkt. Zowel in China als Vietnam is de varkensproductie aan het herstellen. In het eerste kwartaal van dit jaar viel de productie in China nog tegen en ondersteunde daarmee de prijs voor vleeskuikens. Nu de varkensproductie stijgt, zal de vraag vanuit China dalen en daarmee ook de prijs.


Exportbelemmeringen

De vogelgriep heeft in veel landen als Japan, Zuid Korea, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de EU flink huisgehouden. Dat heeft gezorgd voor meer vraag en aan de andere kant zijn er minder dieren opgezet. Dat heeft voor enige positieve prijsdruk gezorgd. Aan de andere kant is de vogelgriep voor belangrijke exporteurs zoals Nederland, Polen en Frankrijk een nadeel vanwege de exportbelemmeringen.

Al deze ontwikkelingen bij elkaar kunnen de komende periode voor grote schommelingen zorgen. Aan de ene kant zal het herstel van de foodservice positief uitpakken. Tijdelijke tekorten kunnen zorgen voor flinke prijsstijgingen. Terwijl minder import door China en Vietnam de prijs drukt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer