Israëlisch bedrijf komt met kunstmatige bestuivingstechniek

De Israëlische start-up Edete Precision Technologies for Agriculture brengt zijn kunstmatige bestuivingstechnologie naar de Australische amandelmarkt. De techniek kan bestuivers als honingbijen vervangen.

Isra%C3%ABlisch+bedrijf+komt+met+kunstmatige+bestuivingstechniek
© William Hoogteyling

De technologie wordt getest in amandelboomgaarden van tientallen hectares in de Australische staat Victoria. De boomgaarden zijn eigendom van een van de grootste producenten van Australië. Het systeem kan bestuivers van de natuur vervangen om meer voedsel te produceren en te voorzien in de behoeften van de groeiende wereldbevolking.

Edete Precision Technologies for Agriculture begint op commerciële schaal met veldproeven met de kunstmatige bestuivingstechnologie in de Australische amandelboomgaarden. De veldproeven beginnen in augustus, wanneer de amandelbomen beginnen te bloeien.

De start-up voltooide met succes veldproeven in amandelboomgaarden in Israël met behulp van zijn bijzondere mechanische stuifmeeloogst- en robotbestuivingssysteem, wat resulteerde in aanzienlijk hogere opbrengsten. Het bedrijf is ook van plan om in Californië een project op te zetten met 7.400 amandeltelers.


Puur stuifmeel produceren

Het systeem van Edete Precision Technologies for Agriculture begint met het mechanisch verzamelen van bloemen, het scheiden van stuifmeel van de helmknoppen en andere bloemdelen en het produceren van puur stuifmeel. De gepatenteerde methode van het bedrijf maakt het mogelijk om een goede levensvatbaarheid van pollen te behouden die gedurende meer dan een jaar worden bewaard.

Het best genetisch geschikte stuifmeel wordt op de doelbomen aangebracht met het robotbestuivingssysteem van het bedrijf. Dat gebruikt een combinatie van technologieën om een optimale dosering van stuifmeel over de doelbloemen te verspreiden voor effectieve bestuiving. De applicatie-units kunnen zowel overdag als 's nachts werken en onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.


Appels, kersen, peren en pruimen

'Australië is de op een na grootste amandelproducent ter wereld en blijft het areaal vergroten op een manier die het land tot een belangrijk testterrein voor ons maakt', zegt medeoprichter Keren Mimran van Edete Precision Technologies for Agriculture. Volgens Mimran kan het systeem van het bedrijf ook pistachenoten, appels, kersen, peren en pruimen bestuiven.

De achteruitgang van natuurlijke bestuivers heeft geleid tot een intensievere zoektocht naar een oplossing om de gewasopbrengsten te beschermen en de uitdaging op te lossen waarmee boeren worden geconfronteerd die meer fruit moeten telen, terwijl ze kampen met een tekort aan bijenkorven voor het bestuiven van hun boomgaarden.


Voedselzekerheid

Ongeveer 75 procent van de gewassen ter wereld is afhankelijk van bestuiving door insecten voor opbrengst en kwaliteit. Zonder een alternatieve bestuivingsoplossing in de komende jaren loopt de voedselzekerheid gevaar, stijgen de voedselprijzen waarschijnlijk sterk en kunnen bepaalde voedingsmiddelen schaars worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer