'Erger je niet'

Soms lijken de ergernissen zich op te stapelen. Wij laten ons niet wekelijks als viruswappie natspuiten op het Museumplein, maar het blijft irritant dat je niet zomaar de bouwmarkt in kunt rennen. Ook het duurzame papieren rietje in een milkshake scoort hoog.

%27Erger+je+niet%27
© archief

Een club boeren maakt zich zorgen om bovenwettelijke eisen in het diergezondheidsprogramma. Nu gaan dierenartsen en zuivelbestuurders rollebollend over straat en lopen er zelfs twee systemen langs elkaar.

En neem het dringende verzoek om de Kringloopwijzer in te vullen. Dat systeem dat wel de CO2-uitstoot registreert, maar niet de vastlegging door onze gewassen. Het invullen is hier altijd een uitdaging. Onze koeien kunnen de kuiluitslagen toch niet lezen, dus de kuilen worden niet onderzocht. Daarnaast voeren we nogal wat reststromen van telers uit de buurt. Enorm duurzaam, maar zonder weegbon.

FrieslandCampina staat meermaals op ons lijstje. Commotie over de beloning voor een vertrekkend directielid, maar eigenlijk geen zelfreflectie van de bestuurders die dit contract zijn aangegaan. Een voorzitterswisseling waarbij de ene dinosaurus de andere aflost. Een sterk achterblijvende melkprijs. Mijn Cono-buurman kan van het verschil in melkprijs een hagelnieuwe Tesla voor de deur zetten. Mijn meisje moet het dit jaar doen met een stel nieuwe jasbeschermers op de fiets.

Mijn Cono-buurman kan een hagelnieuwe Tesla voor de deur zetten, mijn meisje moet het doen met nieuwe jasbeschermers op de fiets

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Koppel deze ergernissen aan de anti-veehouderijlobby in politiek en media, en dan loopt de emmer een keer over. Bedrijven worden gestaakt, anderen zoeken hun heil in het buitenland. Frankrijk lijkt een geliefde bestemming.

Zelf zijn we niet blind voor het goede wat Nederland ons te bieden heeft, maar de Franse slag staat ons wel aan. We hebben besloten voorlopig niet te emigreren, maar zaken wel pragmatisch aan te pakken. Op handelsplatform Alibaba kost een pak met duizend plastic rietjes welgeteld 63 cent. De veearts loopt een rondje door de stal en zet alle benodigde kruisjes in welk systeem dan ook voor een paar honderd euro. In de Kringloopwijzer veranderen we de getalletjes net zolang tot we groene vinkjes krijgen en ons dieseltje wordt voorlopig niet omgeruild voor een stekkerauto.

Dit weekend gaan de staldeuren open. We gaan genieten van een nieuw seizoen en zien wel hoe het komt. Erger je niet, verwonder je slechts.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer