AWP: 'Waterkwaliteit Delfland nog steeds zwaar onvoldoende'

De waterkwaliteit in het beheergebied van Hoogheemraadschap van Delfland is niet verbeterd. Er werden in 2020 te hoge hoeveelheden van achttien bestrijdingsmiddelen gevonden in het water.

AWP%3A+%27Waterkwaliteit+Delfland+nog+steeds+zwaar+onvoldoende%27
© Vidiphoto

Dat blijkt uit de Waterkwaliteitsrapportage 2020 van het waterschap. Ten opzichte van enkele jaren geleden is de waterkwaliteit weliswaar beter, maar het aantal bestrijdingsmiddelen boven de norm nam afgelopen jaar toe ten opzichte van 2019. In dat jaar ging het om elf middelen, afgelopen jaar dus om achttien. Daarbij moet worden aangetekend dat er in 2020 op vijf middelen is gescreend die in 2019 nog niet werden gemeten.

Fractievoorzitter Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland is bezorgd over de waterkwaliteit. 'Als je door de oogharen kijkt, zie je een rechte lijn tussen 2017 en 2020. Het beeld is al vier jaar hetzelfde: geen verslechtering, maar zeker ook geen verbetering. Weliswaar beter dan in de periode ervoor, maar nog steeds zwaar onvoldoende', meldt hij. 'De AWP is bezorgd dat er nog meer onbekende bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater zitten.'

AWP Delfland zegt zich al jaren druk te maken over de slechte waterkwaliteit. Achttien bestrijdingsmiddelen boven de norm is ronduit slecht, stelt de partij. Het college van dijkgraaf en hoogheemraden laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. 'In 2020 kwamen overschrijdingen van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen nog steeds voor. Daarbij troffen we ook weer nieuwe middelen aan. Dat is onnodig en niet acceptabel.'


Puntjes op de i

In de waterkwaliteitsrapportage concludeert Delfland dat de gevonden concentraties bestrijdingsmiddelen in de glastuinbouwgebieden hoger uitvallen dan daarbuiten. 'Uiterlijk in 2027 wil de glastuinbouw nagenoeg emissieloos zijn. Dan is het wel teleurstellend om te concluderen dat er de afgelopen vier jaar geen vorderingen zijn gemaakt. Blijkbaar is het erg moeilijk voor de kwekers om de puntjes op de i te zetten ', aldus Middendorp.

AWP Delfland wil daarom een 'flinke tand' bijschakelen. Het waterschap moet meer bedrijfsondersteuning aan tuinders geven, zodat teelten zonder bestrijdingsmiddelen de gangbare praktijk worden en spuiten een uitzondering. Ook wil de AWP dat er meer controles komen.


Extra kosten

Zo maakte Delfland onlangs bekend dat met de nieuwste eDNA-technieken precies kan worden nagegaan uit welke kas met tomaten of paprika's een lozing van bestrijdingsmiddelen afkomstig is. AWP Delfland vindt dat de extra kosten voor extra bedrijfsondersteuning en extra controles moeten worden betaald uit een extra heffing voor de glastuinbouw.

'Helaas moeten dan ook 'de goeden onder de kwaden lijden', maar op basis van goede voornemens duurt het allemaal veel te lang. Want zoals het nu gaat, is het oppervlaktewater in Delfland gewoon niet schoon in 2027', benadrukt de Algemene Waterschapspartij Delfland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer