Lozingen+en+lekkages+in+glastuinbouw+opsporen+met+eDNA
Nieuws
© Han Reindsen

Lozingen en lekkages in glastuinbouw opsporen met eDNA

Het Hoogheemraadschap van Delfland verwacht met eDNA-techniek met 99 procent zekerheid vast te kunnen stellen bij welke paprika- of tomatenteler vervuild water is gelekt of geloosd.

Het onderzoek naar environmental DNA (eDNA) bij het opsporen van lozingen en lekkages uit de glastuinbouw laat volgens het hoogheemraadschap veelbelovende resultaten zien. 'Met deze nieuwe techniek kunnen wij DNA-sporen van tomaat en paprika meten in oppervlaktewater. Die geven ons aanwijzingen voor de bron van een lozing of lekkage', meldt het hoogheemraadschap in Zuid-Holland.

Hoogheemraadschap van Delfland werkt naar eigen zeggen hard aan schoon en gezond water in het hele gebied. Het moet worden beschermd tegen gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen. De 1.500 glastuinbouwbedrijven hebben daar veel invloed op. De eDNA-techniek kan een bijdrage leveren aan het opsporen van lozingen en lekkages bij tomaat- en paprikabedrijven.


Lozingen door calamiteiten

Volgens het hoogheemraadschap zijn lozingen meestal te wijten aan calamiteiten. Helaas lukt het nog niet altijd om lozingen en lekkages op te sporen. Dit komt door breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen die niet meer naar één specifieke teelt te herleiden zijn. Daarom heeft Delfland door het bedrijf Datura Molecular Solutions onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de eDNA-methode in te zetten voor de opsporing.

'Als wij een lozing vaststellen, nemen wij een monster van het water voor onderzoek in een laboratorium. De labmedewerkers onderzoeken het monster op zo'n driehonderd stoffen die in het water zitten. Dit is een uitgebreid en kostbaar onderzoek dat vaak lang duurt. In dat water zitten ook sporen (eDNA) van het gewas dat wordt verbouwd in de kas waar de lozing vandaan komt. Via deze methode kan de bron met 99 procent zekerheid worden achterhaald', meldt het hoogheemraadschap.

Omdat de methode veelbelovend is, gaat het schap deze in de praktijk brengen. Ook wordt onderzocht of eventueel andere waterschappen een eDNA-test kunnen ontwikkelen voor andere gewassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer