Coronacontrole SZW treft fruitteler en uitzendorganisatie

Inspectie SZW, de politie en gemeente Zaltbommel hebben woensdag een corona-inspectie uitgevoerd bij een fruitteler in de betreffende regio. Er werd proces-verbaal opgemaakt tegen de betrokken uitzendorganisatie vanwege het onveilige vervoer van werknemers.

Coronacontrole+SZW+treft+fruitteler+en+uitzendorganisatie
© ZLTO

Een melding over mogelijk onveilig vervoer van tuinbouwpersoneel blijkt ook de aanleiding voor de controle, laat Inspectie SZW weten. De medewerkers wonen in vakantieparken en worden door een uitzendbureau met busjes vervoerd naar de kwekerij waar zij werken.

Uit verklaringen is gebleken dat werknemers uit verschillende vakantiehuisjes bij elkaar in volle busjes zitten, terwijl alleen personen die bij elkaar in huis wonen samen mogen worden vervoerd. In sommige gevallen bleek dat per busje acht of negen personen werden vervoerd.

Ik vind het belangrijk dat er naast preventieve maatregelen ook toezicht en handhaving plaatsvinden in het kader van corona

Pieter van Maaren, burgemeester gemeente Zaltbommel

Zorgplicht

Op basis van de resultaten van de controle zal de gemeente in enkele gevallen proces-verbaal opmaken tegen de betrokken uitzendorganisaties die dit vervoer faciliteren voor de fruitteler.

Inspectie SZW heeft ter plaatse bekeken of de fruitteler de regels voor gezond, veilig en eerlijk werk naleeft. De inspecteurs hebben met de werknemers gesproken en gaan onderzoeken of zij voldoende betaald krijgen en of hun werktijden in lijn zijn met de Arbeidstijdenwet.

Ook heeft de inspectie bekeken of de werkgever voldoet aan de zorgplicht om coronabesmettingen tijdens het werk te voorkomen. Op dit punt constateerde de inspectie dat de werkgever maatregelen heeft genomen, maar nog wel de punten op de i moet zetten.

Tevreden over handhaving

Zo moeten er mensen worden ingezet die op de werkvloer toezichthouden op naleving van de RIVM-richtlijnen. En de werkgever moet alle maatregelen op papier vastleggen. Ook wordt onder meer gehandhaafd op het gebied van beveiliging tegen aanrijdgevaar, opslag van gevaarlijke stoffen en de keuring van arbeidsmiddelen.

Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Zaltbommel hebben op het terrein van de fruitteler de voertuigen gecontroleerd van het uitzendbureau dat de werknemers uitleent. De werknemers zijn in groepen buiten gehoord over de manier waarop zij worden vervoerd en hoe zij zijn gehuisvest in het vakantiepark.

Burgemeester Pieter van Maaren van gemeente Zaltbommel: 'Ik vind het belangrijk dat er naast preventieve maatregelen ook toezicht en handhaving plaatsvinden in het kader van corona. Ik ben tevreden over hoe diverse ketenpartners hun medewerking verleenden aan deze integrale handhavingsactie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer