Stigas: Inspectie SZW controleert op actuele RI&E

Ger Meuwissen, preventieadviseur bij Stigas, waarschuwt dat de Inspectie SZW arbeidsomstandigheden op varkenshouderijen intensief controleert. Zij zien streng toe op de aanwezigheid van een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Stigas%3A+Inspectie+SZW+controleert+op+actuele+RI%26amp%3BE
© Twan Wiermans

Hebben varkenshouders het goed voor elkaar?

'Nee. Maar de helft van de varkenshouders heeft een actuele RI&E. Er is nog een lange weg te gaan. De RI&E is op een gemakkelijke, laagdrempelige wijze digitaal uit te voeren. Varkenshouders kunnen bij Stigas een inlogcode aanvragen. De RI&E invullen kost even tijd, maar het is van belang om dat te doen.'

Het gaat vooral om de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers en om die van de varkenshouder

Ger Meuwissen, preventieadviseur bij Stigas

Is het slim om medewerkers te laten meedenken?

'Ja. Wil een varkenshouder de veiligheid verbeteren, dan heeft hij zijn medewerkers nodig. Hij moet namelijk ook afspraken maken over hoe het beter, veiliger en gezonder kan. Zodra hij de medewerkers betrekt bij het proces, voelen zij zich er ook verantwoordelijk voor. Inspanningen om veiliger en gezonder te werken, zullen eerder slagen.'


De Inspectie SZW straft. Is alleen daarvoor een actuele RI&E nodig?

'Nee. Het gaat vooral om de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers en om die van de varkenshouder. Iedereen moet gezond het pensioen kunnen halen. Ook gaat het om het vermijden van verzuim door ziekte en/of ongevallen.

'In het kader van aansprakelijkheid bij ongevallen is een actuele RI&E van groot belang. Is een ondernemer in gebreke, dan kunnen verzekeraars dat hem aanrekenen.'


Ziet u onderbelichte veiligheidsissues?

'Ik denk direct aan de veiligheid en beveiliging van voersilo's. Maar ook het werken op hoogte in voerkeukens hoort daarbij. Risico's van blootstelling aan stalstof zijn bekend, maar werkers in de stal onderschatten toch vaak de invloed van stalstof op het lichaam.

'Ook herhalende bewegingen bij het behandelen, het tillen en uitsorteren van biggen kan op den duur gezondheidsklachten geven.'


Wat vergeten varkenshouders het meest?

'Afwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) scoort hoog. Denk ook aan de adembescherming bij het vernevelen van sommige ontsmettingsmiddelen. Vaak ontbreekt de instructie voor het werken met deze middelen. Maak deze instructie ook goed zichtbaar.

'Blootstelling aan mestdampen bij beroering van mest, verpompen en schoonmaken blijft een klassieker. En veilig bereiken van de drukkamer van de luchtwasser of het dak van voersilo's is ook zoiets.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer