%27De+overeenkomst+tussen+de+politiek+en+het+weer%27
Column
© Arie Meijer

'De overeenkomst tussen de politiek en het weer'

Voor ons boeren en tuinders is het een bekende uitdrukking: niets is zo veranderlijk als het weer. Vorig weekend was het meer dan -10 graden Celsius en waren we massaal aan het schaatsen. Dit weekend tikken we op sommige plaatsen misschien wel bijna de +20 graden Celsius aan en zijn we op zoek naar een korte broek.

Wat voor het weer geldt, geldt ook voor de markt. Daarvan weten wij dat die grillig kan zijn en soms slecht voorspelbaar is. Toch slagen we er aardig in om met die veranderingen van het weer en de markt om te gaan. Soms door schade en schande, maar we leren door ervaring beter in te schatten, we herkennen het begin van een verandering en wegen af of we, gelet op de markt en/of de weersomstandigheden, wel of niet in actie komen.

Waar we uitgaan van een veranderingen in het weer en in de markt, gingen we tot op zekere hoogte ook uit van een betrouwbare consistente overheid. De realiteit is dat daar de afgelopen tijd flinke deuken in zijn gekomen. Kijkend naar de toeslagenaffaire en drie keer op rij dat een rechter de overheid op cruciale dossiers in het ongelijk stelt: Urgenda, het Programma Aanpak Stikstof en de avondklok. Voor ons als ondernemers geeft dat een grote mate van onzekerheid.

Van LTO mag worden verwacht dat we daar de politiek en de overheid op aanspreken. Wij moeten kunnen vertrouwen op een betrouwbare overheid die er is voor ons allemaal. Tegelijk is het misschien ook wel inherent aan de huidige maatschappij dat de politieke realiteit sneller verandert dan ons lief is. Dat betekent dat we, net als bij het weer en de markt, op het juiste moment moeten durven oogsten en handelen en niet stil blijven zitten en hopen op beter weer.

Wij moeten kunnen vertrouwen op een betrouwbare overheid die er is voor ons allemaal

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer