Glastuinbouw pleit voor meer en betere huisvesting arbeidsmigranten

Glastuinbouw Nederland vraagt zich af waarom Nederland er niet beter in slaagt om voldoende kwalitatieve huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. 'Voor onze economie en zeker ook voor de glastuinbouw zijn arbeidsmigranten een belangrijke groep werknemers.'

Glastuinbouw+pleit+voor+meer+en+betere+huisvesting+arbeidsmigranten
© VidiPhoto

'Juist voor deze groep was het een van de adviezen van het aanjaagteam van Emiel Roemer om tot de bouw van kwalitatief goede huisvesting over te gaan', stelt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid van Glastuinbouw Nederland. Hij reageert daarmee op de conferentie Huisvesting Arbeidsmigranten die vorige week door provincie Zuid-Holland werd gehouden.

De beleidsspecialist juicht het initiatief voor zo'n conferentie over huisvesting toe. Hij constateert tegelijktertijd dat er inmiddels een grote verscheidenheid aan bijeenkomsten, webinars en digitale meetings over dit onderwerp is georganiseerd.

Breed draagvlak commissie-Roemer

'Een grote verscheidenheid aan direct en indirect betrokkenen en belanghebbenden kwam daarin al aan het woord. Dat is een bevestiging van de verhoogde actualiteit en gemeenschappelijke bewustwording dat er echt iets moet gebeuren. Desondanks slagen we er maar niet in om voldoende goede huisvesting te realiseren. Er is breed draagvlak bij de politieke partijen voor het rapport van commissie-Roemer, maar waarom wordt er dan niet gebouwd', verzucht de beleidsspecialist.

Binnen Greenports Nederland is een landelijke tafel Internationale Werknemers ingericht specifiek op het thema huisvesting. Glastuinbouw Nederland maakt daar onderdeel vanuit en is op het thema Arbeidsmarkt en Onderwijs nauw betrokken. Dat Greenport-projectteam heeft vanuit het eigen netwerk een inventarisatie gehouden onder direct betrokkenen en belanghebbenden.

Centraal in die inventarisatie staat de vraag waarom de bouw van nieuwe huisvestingsoplossingen achterblijft. Inmiddels zijn de uitkomsten bekend en daaruit blijkt hoe nijpend de situatie is. Marktpartijen zijn bijzonder actief in het ontwikkelen van huisvestingsinitiatieven. Slechts 10 tot 15 procent daarvan leidt echter daadwerkelijk tot bouw of herbouw van extra woonruimte.

Te lange en ondoorzichtige procedures

Belemmeringen die realisatie in de weg staan, zijn het ontbreken van draagvlak vanwege weerstand of publieke commotie. Maar ook te lange en ondoorzichtige procedures en het ontbreken van passend op elkaar afgestemd beleid bij provincies of gemeenten. Om die belemmeringen weg te nemen, is een landelijke aanpak nodig. Die moet worden uitgevoerd in regionale samenwerkingsverbanden. Greenports Nederland zal op basis van dit onderzoek gerichte acties ontwikkelen.

Als brancheorganisatie vertegenwoordigt Glastuinbouw Nederland een sector waarin jaarlijks tenminste zestigduizend internationale werknemers actief zijn. 'Onze leden willen zich in alle facetten van het werkgeverschap gedragen als goed werkgever richting de internationale werknemers', verklaart Loef. 'Onderdeel daarvan is voldoende goede huisvesting.'

Glastuinbouw Nederland roept de verantwoordelijken op om bouwinitiatieven goed te keuren. 'Wij nemen met masterplan Internationale Werknemers onze verantwoordelijkheid en vinden dat de verantwoordelijken die over vergunningverlening tot bouw gaan, dat ook moeten doen. Alleen dan lossen we het probleem echt op', aldus Loef.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer