Franse boeren demonstreren in Straatsburg tegen GLB

Franse boeren hebben vrijdag gedemonstreerd bij het Europees Parlement in Straatsburg. Zij wilden daarmee druk uitoefenen op de onderhandelingen over het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Franse+boeren+demonstreren+in+Straatsburg+tegen+GLB
© ANP

De keuze voor het parlementsgebouw in Oost-Frankrijk was vooral symbolisch omdat er sinds de coronacrisis geen sessie meer in Straatsburg plaatsvinden. Vrijdag vonden in Brussel wel discussies plaats tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad over het GLB.

Ongeveer 1.500 trekkers waren naar de Oost-Franse stad gekomen, wat voor verkeersverstopping in de omgeving zorgde. Het waren voornamelijk boeren uit de wijde regio die voor de demonstratie de trekker hadden gestart.


Milieucriteria

De Franse boeren vrezen dat de voorstellen, waarbij steun nog sterker wordt gekoppeld aan milieucriteria en vruchtwisselingen, leidden tot een daling van de agrarische productie. Een woordvoerder van boerenbond JA liet weten dat zijn organisatie in principe niet tegen vergroening is. Hij vraagt tijd en financiële steun voor boeren als zij hun bedrijfsvoering moeten aanpassen door bijvoorbeeld meer gewasrotatie toe te passen of meer houtwallen te plaatsen. Ook heeft hij zorgen om de directe en indirecte banen in de sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer