Compromis in de maak voor nieuw GLB

EU-voorzitter Portugal gaat vandaag in Brussel proberen de impasse in de triloogonderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) los te trekken. Het land hoopt met een voorstel de LNV-ministers van de lidstaten en het Europees Parlement op één lijn te krijgen.

Compromis+in+de+maak+voor+nieuw+GLB
© Twan Wiermans

De 27 LNV-ministers willen 20 procent van de agrarische GLB-subsidies verschuiven naar nieuwe Green Deal-milieudoelen, terwijl het Europees Parlement 30 procent ervan wil oormerken.

Het Portugese voorzitterschap stelt nu voor om 25 procent te reserveren voor de ecoregelingen. Met eenzelfde percentage werd onlangs ook een compromis bereikt tussen de zestien Duitse deelstaten en landbouwminister Julia Klöckner, de oorspronkelijke architect van die Europese 20 procent.


Het voorstel beoogt overeenstemming tussen het Europees Parlement en de LNV-ministerraad dichterbij te brengen voorafgaand aan de laatste reguliere onderhandelingsronde later deze week. In dat geval kan een akkoord worden bereikt op de 'supertop' die voorzitter Portugal in de tweede week van mei wil houden.


Subsidie voor dierenwelzijn

De ecoregelingen vormen een belangrijk onderdeel van de Green Deal-bepalingen in het GLB. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei vorige week te verwachten dat de Europolitici ook verbetering van dierenwelzijn zullen erkennen als subsidiecriterium. Dat betekent dat boeren ook zulke projecten voor een GLB-bijdrage kunnen aanmelden, mits hun nationale regeringen zulke criteria hebben opgenomen in hun landelijke projectenlijsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer