Afname dierlijke productie door importstop veevoergrondstoffen

Wanneer de Europese veehouderij stopt met het importeren van veevoergrondstoffen van buiten Europa, neemt de dierlijke productie met 30 procent af. Dan is er minder mest en neemt de plantaardige productie ook af met 10 procent.

Afname+dierlijke+productie+door+importstop+veevoergrondstoffen
© Peter Smit

Dat staat in een recent rapport van Wageningen University & Research. Het stoppen met de import van veevoergrondstoffen van buiten de Europese Unie wordt vaak genoemd in het streven naar een gesloten landbouw- en voedselkringloop in Europa. Wageningen University & Research onderzocht wat een importstop betekent voor dat kringloopsysteem.

De Europese Unie importeert nu 63 megaton aan veevoergrondstoffen. Dat is 12 procent van de totale wereldhandel. Als dat wegvalt, krimpt dus de landbouwproductie. Positief gevolg is dat de milieudruk daalt en dat het ecosysteem van de tropische regenwouden een stuk minder wordt belast.


Economische gevolgen

De economische gevolgen voor de Europese Unie zijn groot, zowel voor agrarische bedrijven als voor de vitaliteit van het platteland in het algemeen. Verder is er door de lagere voedselproductie minder plantaardig en dierlijk voedsel beschikbaar voor humane consumptie. Dit leidt niet tot gezondheidskundige tekorten, maar het effect is zeker merkbaar. Minder aanbod heeft namelijk effect op de voedselprijzen.

De studie maakt ook zichtbaar hoe een verschuiving in de kringloop direct zal leiden tot verschillende reacties. Op die plekken in de keten waar tekorten ontstaan, ontstaat namelijk automatisch druk om tekorten weg te nemen. Dit gebeurt door verschuiving van handelsstromen, verschuiving van productie en meer gebruik van hulpstoffen.

Een reactie kan bijvoorbeeld zijn dat er meer kunstmest wordt gebruikt of dat er meer gewassen worden geteeld voor diervoeders en minder voor humane voeding. Ook worden meer nog niet-gebruikte Europese gronden ingezet voor productie van voer of voedsel. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit van die gebieden.


Reststromen benutten

De ontstane tekorten kunnen ook leiden tot het meer en gerichter benutten van reststromen voor diervoeder of tot een nog efficiëntere voedselproductie.

De vraag wat het werkelijke effect is van het instellen van importmaatregel, is niet simpel te beantwoorden, relativeren de WUR-onderzoekers het eigen rapport. De importstop is ieder geval niet de oplossing voor het sluiten van de Europese landbouwvoedselkringlopen. Zeker niet omdat de maatregel op zijn beurt weer voor veel verschillende reacties in de voedselketen zorgt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer