Recordresultaat voor ABZ Diervoeding in 2020

ABZ Diervoeding heeft het uitzonderlijke jaar 2020 afgesloten met een financieel resultaat van bijna 4,2 miljoen euro, na belastingen. Dit is het hoogste resultaat sinds de oprichting van het bedrijf in 2013. De helft gaat via een nabetaling terug naar de leden.

Recordresultaat+voor+ABZ+Diervoeding+in+2020
© Emiel Muijderman

2020 bestond voor de coöperatie boekhoudkundig uit 53 weken. De extra week zorgt voor ongeveer 2 procent meer omzet en afzet. Het hele jaar was er sprake van een stijgende grondstofprijs. Een gunstige inkooppositie heeft bijgedragen aan het positieve financiële resultaat. Ook de boekwinst op de verkoop van een voormalige locatie in het Brabantse Moergestel is in het resultaat opgenomen.

Vorig jaar werd 612.000 ton aan mengvoeders verkocht en in totaal 715.000 ton aan diervoeders. Gecorrigeerd naar 52 weken wist de coöperatie het afzetvolume daarmee op ongeveer hetzelfde niveau te houden als in 2019, bij een krimpende markt.


Minder afzet varkensvoer

De verschillen tussen de sectoren waren groot. De krimp in de afzet van varkensvoeders door de stoppers- en saneringsregelingen werd voldoende gecompenseerd door meer afzet van voeders voor herkauwers en pluimvee. De afzet van enkelvoudige grondstoffen, ruwvoeders en meststoffen liet ook een plus zien.

Verder is in 2020 fors geïnvesteerd in vernieuwing van de fabrieken. Zo is de fabriek in Eindhoven voorzien van nieuwe verladingsrobots en contrasets om de bulkwagens per compartiment te vullen. Ook worden hier nu ook vleeskuikenvoeders geproduceerd, net als in de Gelderse fabriek in Nijkerk. En in alle fabrieken worden nu bulkauto's gebruikt met dezelfde maatvoering, met een laadcapaciteit van 34 ton. Qua compartimenten sluiten ze aan op de contrasets.

ABZ Diervoeding is begin 2013 ontstaan na een fusie tussen Brameco-Zon en Arkervaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer