Chinese vraag drijft prijs veevoergrondstoffen fors op

Agrifirm verwacht de komende maanden een nog grotere prijsstijging van sojaschroot, mais en tarwe, de grondstoffen voor veevoer. Peter Boudeling, directeur inkoop bij Agrifirm, baseert deze waarschuwing op de vraag en het aanbod in de wereldmarkt. Er is vooral veel vraag uit China.

Chinese+vraag+drijft+prijs+veevoergrondstoffen+fors+op
© Pixabay

China had in 2020 een slechte maisoogst, meldt Agrifirm. Daarbij komt dat de oogstverwachtingen in Zuid-Amerika voor 2021 laag zijn door droogte en daarna overmatige regenval. 'Uiteraard is de hoop gevestigd op goede oogsten op het noordelijk halfrond. Dan heb je het over Canada, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Oekraïne en China. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat de oogst van 2021 is binnengehaald', stelt Boudeling.

Bij veel gewassen zit het zaad nog niet in de grond. Boudeling verwacht dat de grondstofprijzen stijgen tot recordhoogtes, mocht er bij de teelt iets misgaan. Dit gebeurde eerder in 1973, 2008 en 2012.

Kunstmest ook duurder

Niet alleen de grondstofprijzen zijn volgens de coöperatie onderhevig aan een stijging. Ook de prijzen van kunstmest en brandstoffen zijn omhooggegaan. Dit heeft een enorm effect op de inputkosten voor akkerbouwers, weet Boudeling. 'Voor de telers van granen in Europa zijn de stijgende prijzen wel eindelijk goed nieuws. Na een aantal jaren van werken onder de kostprijs is er nu eindelijk weer perspectief op een kostendekkende teelt. Bovendien trekken de stijgende graan- en energieprijzen ook de prijzen van aardappelen en suikerbieten mee omhoog.'

Volgens CEO Dick Hordijk van de Royal Agrifirm Group zijn vooral bedrijven met pluimvee, varkens, geiten en rosékalveren kwetsbaar voor hoge voerkosten. Hier maken deze 50 tot 70 procent uit van de totale kosten. Hij roept de hele keten op om de kosten voor deze mogelijke prijsstijgingen te dekken en voor 2021 en 2022 goede en reële prijsafspraken te maken met boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer