%E2%80%98Brexit%2Ddeal+is+rond%2C+tijd+om+bladzijde+om+te+slaan%E2%80%99
Nieuws
© Europese Unie 2020

‘Brexit-deal is rond, tijd om bladzijde om te slaan’

Update - De Europese Unie en Groot-Brittannië zijn eruit. De onderhandelaars hebben volgens EC-voorzitter Ursula von der Leyen een ‘eerlijk en gebalanceerd’ akkoord bereikt.

Ursula von der Leyen maakte de deal zojuist bekend tijdens een persconferentie in het EU-hoofdkwartier in Brussel. Tot laat in de middag is er nog intensief contact geweest met de Britten om de laatste plooien glad te strijken.


‘Na een lange kronkelige weg hebben we eindelijk een goede deal gesloten, dat eerlijk en gebalanceerd is. Het was een akkoord om voor te vechten, want het is in het belang van 450 miljoen EU-inwoners en heel veel bedrijven’, aldus de voorzitter van de Europese Commissie die het akkoord omschreef als ‘een nieuwe start met een oude vriend’. ‘Het is tijd om de bladzijde om te slaan en naar de toekomst te kijken.’

Belangrijk onderdeel van het akkoord is dat Groot-Brittannië toegang blijft houden tot de Europese markt – en andersom - , zonder tarieven of quota’s. De Britten zullen de regels die daarvoor gelden respecteren en er zijn afspraken gemaakt om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Ook zal in de toekomst met de Britten worden samengewerkt op het terrein van klimaat, (nucleaire) veiligheid, transport en ruimtevaart.


Extra papierwinkel

EU-onderhandelaar Michel Barnier benadrukte tijdens de persconferentie dat ondanks het akkoord er per 1 januari toch veel zal veranderen. Het voorkomt niet dat er extra handelingen komen kijken bij het reizen naar of handelen met het Verenigd Koninkrijk. ‘Burgers en bedrijven moeten daar rekening mee houden.’Heet hangijzer in de laatste weken van de onderhandelingen was de visserij. De EU draagt in de komende 5,5 jaar een kwart van het vangstquota over aan de Britten. Over anderer visserijafspraken wordt nog verder onderhandeld. Von der Leyen zegde daarbij alle steun toe aan Europese visserijvloot.


Reactie Nederland

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemt het brexit-akkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeen zijn gekomen ‘een mijlpaal’. Over de inhoud laat de bewindsman zich nog niet uit, het akkoord dat donderdagmiddag werd aangekondigd moet nog worden bestudeerd.

‘Ik wil EU hoofdonderhandelaar Barnier, Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en hun teams bedanken voor hun onvermoeibare inzet’, laat Blok weten. Zaak is nu om de teksten ‘nauwkeurig’ te bestuderen.


Belangen toetsen

‘Nederland zal deze toetsen aan de Nederlandse belangen. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren en de governance van het akkoord.’ Het kabinet zal zo snel mogelijk een oordeel over het akkoord aan de Tweede Kamer sturen.

Blok benadrukt dat de tijd dringt. ‘Per 1 januari 2021 gaan sowieso nieuwe regels gelden in de relatie met het VK. Dit gaan ook ondernemers en burgers merken. Het is daarom van belang dat iedereen zich hier zo goed mogelijk op voorbereidt.’

De Britse premier Boris Johnson reageerde kort na de persconferentie van de EU. Volgens hem ontstaat er door het akkoord een 'gigantische vrijhandelszone' waarvan zowel de EU en het VK zullen profiteren. 'Uniformiteit en harmonisatie maakt plaats voor wedersijds respecte en vrijhandel.'

Volgens Johnson stelt het akkoord zijn land in staat om zelf regels op te stellen voor milieubescherming en het ondersteunen van Britse boeren. 'Het is niet slecht voor de EY om een competitieve buurman te hebben. Wij mogen dan ancere wetgeving hebben, dat wil niet zeggen dat onze doelen niet hetzelfde zijn.'

Tijdens zijn toespraak richtte de Britse premier zich ook tot de burgers van de EU. 'We zullen altijd cultureel historisch, emotioneel, strategisch en geografisch verbonden blijven met de Europa.'
Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer