China wordt opgedeeld in zones om AVP te bestrijden

Om dierziekten preventiever en effectiever te kunnen bestrijden, gaat de Chinese overheid het land opdelen in vijf zones. De belangrijkste drijfveer voor de autoriteiten is de onbeheersbare situatie met Afrikaanse varkenspest (AVP) die telkens weer de kop opsteekt.

China+wordt+opgedeeld+in+zones+om+AVP+te+bestrijden
© Henk Riswick

Het 'Regionale preventie- en controleplan ter bestrijding van Afrikaanse varkenspest en andere ernstige dierziekten' van het Chinese ministerie van Landbouw wordt vanaf 1 mei doorgevoerd. China wordt dan in vijf zones opgedeeld. Elke zone bestaat uit meerdere provincies. De preventie en bestrijding van dierziekten wordt per zone uitgevoerd door lokale autoriteiten.

Met de aanpak (rampenbestrijding en de traceerbaarheid van ziekten en vervoerde diere) werd in 2019 via een pilot ervaring opgedaan in de centrale en zuidelijke provincies van China. Volgens de Chinese overheid leidde dat tot een betere bioveiligheid en een stabielere situatie met betrekking tot AVP.

De aanpak moet resulteren in zones die vrij zijn van AVP en beschermd zijn tegen nieuwe uitbraken. Een van de speerpunten uit het programma is volledige monitoring van het transport van varkens, dat voor een belangrijk deel langs vaste routes moet gaan. Op middellange termijn is het de bedoeling langere diertransporten te vervangen door vleestransporten. Voor het zover is, moeten de productie en het slachten per regio op elkaar worden afgestemd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer