Flynth pleit voor kritischer blik op voerkosten

Terwijl de mengvoerprijzen als gevolg van duurdere grondstoffen zijn gestegen, voerden melkveehouders niet minder mengvoer per kilo melk. Daar moeten ze zelf kritisch naar kijken, want de veevoeradviseur doet dit niet, stelt Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth.

Flynth+pleit+voor+kritischer+blik+op+voerkosten
© Mike Schellart

Scholte gaat in op het onderzoek van Flynth Adviseurs en Accountants naar de kritieke opbrengstprijs van melk van 37,49 cent per kilo in 2020. Die lag dat jaar bijna 1 cent boven de melkprijs van 36,55 cent die ondernemers gemiddeld beurden, berekende Flynth op basis van klantgegevens. De drie jaren ervoor waren de marges nog positief.

Verschillende kostenposten kwamen op het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar berekent Flynth. Zo lagen de voerkosten met 11,66 cent 1 cent hoger dan in 2019. De hoge voerkosten hebben volgens Scholte vooral te maken met de grondstofprijzen.


Kritisch kijken

'De hoeveelheid voer per kilo melk is niet gedaald. Er is geen efficiëntieslag gemaakt. Vanuit Flynth adviseren we de boeren dan ook kritisch te kijken naar de kosten voor de laatste liters melk. Een voeradviseur heeft baat bij de voerverkoop', stelt Scholte.


Ook de veekosten en de overige toegerekende kosten lagen op het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar. 'Je ziet bij dienstverleners de salarissen oplopen, die rekening komt op het bordje van de melkveehouder te liggen. Veel kosten lopen op. Zo kon je jaren een nieuwe stal bouwen voor 6.000 tot 7.000 euro per koeplaats. Nu gaat dat richting de 10.000 euro voor een complete stal inclusief melkwinningsapparatuur. Dat komt niet alleen door dure materialen als beton en ijzer, maar ook door hogere loonkosten.'


Vaste kosten hoog

Opvallend is ook dat de niet-toegerekende kosten per kilo melk op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar liggen. Terwijl de gemiddelde melkproductie per bedrijf groeide van 983.000 kilo in 2019 naar 1.011.000 kilo in 2020. Dit zou moeten leiden tot een verdunningseffect van de vaste kosten per kilo melk. 'In absolute zin zijn de vaste kosten dus verder opgelopen', legt Scholte uit.

Het valt de adviseur op dat vooral kleinere bedrijven het zwaarder hebben. 'Grotere bedrijven hebben vaak geïnvesteerd om te groeien en hebben hierdoor meer lasten. Maar als je kijkt naar de kosten, dan werkt het schaalvoordeel positief. De vaste kosten voor de in kilo's melk kleinere bedrijven worden soms te groot. Ieder bedrijf heeft bijvoorbeeld twee trekkers. Het scheelt of je de kosten hiervoor door 500.000 kilo of 1.000.000 kilo melk mag delen. Je merkt dat ook andere vaste kosten de kleinere veebedrijven vaker boven het hoofd groeien.'

Pluspuntje ziet Scholte in het feit dat de rentekosten zijn gedaald. 'Maar aan de andere kant, wat als die kosten gelijk waren bleven, of zelfs waren gestegen. Dan ging de marge voor de veehouder nog verder in de min.'


Verschillen groot

Toch Scholte niet helemaal negatief over de toekomst van de melkveehouderij. De verschillen tussen individuele bedrijven zijn groot. En het lijkt erop alsof de melkprijs gaat aantrekken.

Versoepelingen als het openen van terrassen lijken op korte termijn een positief effect te hebben op de melkprijs. 'Er moet wat gebeuren om de marges in de melkveehouderij weer positief te krijgen. Als het saldo zo blijft, valt het gemiddeld genomen niet mee om boer te blijven', besluit Scholte evenwel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer