Duitse boeren nog terughoudend met investeren

De economische stemming onder Duitse boeren is iets verbeterd, meldt de Duitse Boerenbond (DBV). De sterke terughoudendheid om te investeren houdt aan.

Duitse+boeren+nog+terughoudend+met+investeren
© Han Reindsen

De economische stemming van Duitse boeren is licht hersteld, ten opzichte van maart 2020. Dit blijkt uit de resultaten van de economische barometer van de DBV voor juni. Met 15,8 blijft de indexwaarde echter relatief laag. Oorzaken zijn het ongunstige economische en politieke kader en de gevolgen van de coronacrisis.

Hoewel slechts 10 procent van de ondervraagde boeren vindt dat de coronacrisis hun werk beperkt, wil 22 procent hun geplande investeringen voor onbepaalde tijd uitstellen. Een derde van de boeren ervaart een omzetdaling door de crisis.

Zo'n 30 procent van de boeren vindt dat de coronasituatie de landbouw in de samenleving een hogere prioriteit zal geven. In de enquête van maart was dit zelfs 46 procent. Bijna de helft van de boeren vreest daarentegen dat de zorgen en behoeften van boerderijen door het virus uit het zicht kunnen raken.


Weinig vertrouwen

De indexwaarde van de economische barometer weerspiegelt de beoordeling van de huidige economische ontwikkeling en de verwachtingen voor de toekomstige economische ontwikkeling. Beide waarden zijn iets beter dan in maart 2020, maar vooral de toekomstverwachtingen tonen weinig vertrouwen in tijdsvergelijking.

De investeringsplannen van de boeren voor de komende zes maanden blijven laag. Slechts 26 procent wil in deze periode investeren. Het geplande investeringsvolume voor de komende zes maanden is 3,9 miljard euro, 0,2 miljard euro lager dan in het voorgaande jaar. Vooral investeringen in stallen en staltechniek nemen af. De beoogde investeringen in machines en apparaten nemen iets toe.

De landbouw- en investeringsbarometer voor de landbouw wordt elk kwartaal bepaald. Voor de huidige ronde in juni 2020 zijn 854 boeren in heel Duitsland ondervraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer