Spuitzones Maasdriel lijken wassen neus

Bij toepassing van driftarme spuitdoppen of wanneer er een windsingel om de fruitboomgaard staat, hoeven fruittelers in het Gelderse Maasdriel geen spuitvrije zone van 50 meter aan te houden. Het bezwaar van ZLTO tegen de breedte en uniformiteit van die spuitzones lijkt daarmee direct al ingewilligd, zo bleek deze week bij de Raad van State.

Spuitzones+Maasdriel+lijken+wassen+neus
© Willem Dijkema

Verbazing alom toen de gemeente Maasdriel haar voorwaarden van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor het al dan niet verplicht stellen van spuitzones uit de doeken deed voor de rechters. Zo hoeven fruittelers geen spuitvrije zone van 50 meter aan te houden als ze bespuitingen uitvoeren met driftarme doppen. In de praktijk komt dat erop neer dat alle fruittelers dus gevrijwaard blijven van zo'n zone, omdat deze driftreducerende doppen al jaren verplicht zijn.

ZLTO krijgt daarmee veel meer dan ze eiste, namelijk meer maatwerk van de spuitzones per fruitteler. 'De gemeente leek slecht voorbereid, want ze gaven niet echt antwoord op de vragen van de Raad van State', zegt voorzitter Theo van Goch van ZLTO Maasdriel.


Geen toetsmoment

De regeling die de gemeente in haar bestemmingsplan wil opnemen, klopt juridisch niet, zo constateerde de Raad van State. Er is geen toetsmoment in opgenomen om grip te houden op eventueel overwaaiende spuitnevels. De de regeling geeft verder niet aan hoeveel kleiner een spuitvrije zone kan zijn bij gebruik van driftreducerende middelen.

Dat laatste leidt tot het feit dat de spuitvrije zone gereduceerd wordt tot nul meter bij het gebruik van reducerende middelen, zoals doppen en hagen. De raadsvoorzitter wees de gemeente nog op de mogelijk nadelige gevolgen van de regeling voor omwonenden, maar die hebben geen bezwaar gemaakt. Dus blijft de opmerkelijke regeling van de gemeente Maasdriel gewoon in stand.


Hoogte tov

Een ander belangrijk bezwaar vanuit de agrarische sector is de maximale hoogte van 1,5 meter voor teelt ondersteunende voorzieningen (tov) voor niet-grondgebonden bedrijven. Die ontsieren volgens de gemeente het open agrarische landschap en daarnaast wil Maasdriel de niet-grondgebonden bedrijven in het buitengebied terugdringen.

'Waarom mogen tov's voor bijvoorbeeld kersen of frambozen wel 6 meter hoog zijn en stelt de gemeente nu deze eis voor onder meer aardbeientelers?', vraagt Van Goch zich hardop af. 'Dus de hoge overkappingen zouden geen invloed hebben op het open landschap? Wij zouden graag zien dat de tov's voor de niet-grondgebonden bedrijven 2,5 meter hoog mogen zijn. Dan kunnen werknemers er gewoon onder lopen en staan. Dan creëer je een veel betere werkhouding.'


Maximale breedte

De gemeente stelt daarnaast dat de tov's meer en meer op veredelde kassen gaan lijken, maar daar is Van Goch het ook niet mee eens. 'Tussen de kappen is het gewoon open. De gemeente kan een maximale breedte van de overkapping laten opnemen in de bepaling.'

Vanwege de vele bezwaren tegen het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Maasdriel, trok de Raad van State deze week drie dagen uit voor de behandeling. De uitspraak volgt waarschijnlijk later dan de gebruikelijke zes weken na zitting. Van Goch: 'We gaan nu met ZLTO in overleg wat we in de tussentijd nog kunnen doen. En verder is het afwachten tot de uitspraak.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer