Weer geschil om teeltvrije zones Houten

Gemeente Houten zit opnieuw in de knel met de spuitvrije zone rond fruitboomgaarden. Dat meldt het regionale nieuwsblad 't Groentje.

Weer+geschil+om+teeltvrije+zones+Houten
© Nieuwe Oogst

Afgelopen week stapten de gemeente naar de Raad van State, vanwege de voorgenomen verplaatsing van landbouwmechanisatiebedrijf Van Dijk naar een locatie midden in het fruitteeltgebied in 't Goy.

Dit valt slecht bij een aantal omliggende fruittelers en buurtbewoners, want het komt te dicht bij de boomgaarden te liggen en ook binnen de spuitvrije zones. De fruittelers zijn bang voor toekomstige schadeclaims van Van Dijk en medewerkers.

Vergunningen

Van Dijk wil hier twee nieuwe bedrijfshallen en bedrijfswoning laten bouwen. De omgevingsvergunningen zijn al verleend en het bestemmingsplan is al gewijzigd. De fruittelers willen dat deze vernietigd worden. De zaak ligt bij de Raad van State.

Volgens de raadsman van de groep fruittelers is de gehanteerde spuitvrije zone onzin, en berust deze op een achterhaald rapport van Wageningen UR. De Raad van State gaf vorig jaar bij een andere spuitzone-zaak in Houten al aan dat dit rapport niet deugd.

Achterhaald

De jurist stelt dat ook het nieuwe beleid waarop de gemeente wacht alweer achterhaald zal zijn, omdat het geen rekening houdt met nieuw toegelaten middelen.

De verplaatsing van een ander bedrijf, timmerbedrijf Van Dort naar de Beusichemse weg werd juist tegengestemd door de gemeenteraad, omdat het nieuwe bedrijf en nog drie te bouwen bedrijfswoningen te dicht op de spuitvrije zone zou komen te liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer