RvS+haalt+spuitvrije+zone+Houten+onderuit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

RvS haalt spuitvrije zone Houten onderuit

De Raad van State (RvS) heeft onderdelen van bestemmingsplan Laagraven-Oudwulverbroek van gemeente Houten vernietigd vanwege bezwaren van fruitbedrijf Euro-Cool.

Het bezwaar spitst zich toe op de teeltvrije zone van 50 meter die gemeente Houten hanteert in het nieuwe bestemmingsplan.

Euro-Cool heeft bezwaar tegen het beleid, omdat er in het plangebied al een aantal woningen ligt en daardoor in de bedrijfsvoering wordt beperkt.

Bestemmingsplan

Het verbod dat de gemeente heeft ingesteld, is volgens de Raad van State niet goed aannemelijk gemaakt. Daarom heeft de raad dit onderdeel van het bestemmingsplan vernietigd in haar uitspraak op 10 september.

RvS oordeelde onder meer dat het toegelaten bestaande gebruik in het plangebied juridisch verkeerd is geregeld. Het is onder zogenoemd overgangsrecht gebracht.

Te korte afstand

Maar dat mag volgens de raad alleen worden toegepast als sprake is van zicht op een beëindiging van het spuiten op te korte afstand binnen afzienbare tijd, bijvoorbeeld binnen tien jaar. Maar dat blijkt niet uit de situatie.

Ook oordeelde RvS dat 50 meter alleen maar een vuistregel is nu er nog geen wettelijke regeling is voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nabij woningen.

Nieuw besluit

De gemeente moet binnen twintig weken met een nieuw besluit komen. Houten heeft hetzelfde beleid voor spuitvrije zones ook toegepast in nieuwe bestemmingsplannen voor ’t Goy en het Eiland van Schalkwijk.

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer