RvS%3A+50+meter+spuitvrije+zone+niet+juist
Nieuws
© Han Reindsen

RvS: 50 meter spuitvrije zone niet juist

De Raad van State (RvS) heeft het beroep van de LLTB over de spuitvrije zones in het bestemmingsplan buitengebied gegrond verklaard. De RvS heeft de gemeente opgedragen binnen 26 weken met een nieuwe regeling te komen.

In het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan was een spuitvrije zone van 50 meter opgenomen. Deze was van toepassing op alle gronden in gebruik voor de fruit- en boomteelt. Alleen als een teler kon aantonen dat er maatregelen werden genomen waardoor er minder drift was, kon de gemeente de afstand verkleinen.

De LLTB was het hier niet mee eens en tekende beroep aan. Deze vindt dat de gemeente bij voorbaat rekening moet houden met de aangescherpte regelgeving voor het gebruik van driftarme doppen. Dat betekent dat er minder drift is.

Ook moet de gemeente afscherming van het perceel en de toegepaste spuittechniek meenemen. Het moet niet zo zijn dat de teler telkens zelf moet aantonen welke maatregelen hij heeft genomen en dat de gemeente daarna de afstand kan verkleinen, aldus de LLTB. Op voorhand moet helder zijn wanneer welke afstand van toepassing is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer